Мінсоцполітики проведе внутрішнє розслідування щодо факту порушення прав переселенки з Криму

Новини
Фото: Константин Чегринский

Мінсоцполітики проведе службове розслідування факту порушення прав переселенки з Криму: Оболонське управління соціального захисту Києва направило запит у  окупований Сімферополь для отримання відомостей про виплати на дитину переселенки, хоча законних підстав до цього чиновники не мали.

“Дії посадових осіб Оболонського управління соціального захисту м. Києва, які направили запит у м. Сімферопорль для отримання відомостей про виплати на дитину переселенки з Криму, були незаконними”, – йдеться у відповіді Міністерства соціальної політики на запит Центру журналістських розслідувань.

“Мінсоцполітики звернулось до виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) з проханням розглянути питання порушені у запиті Інформаційного агенства “Центр журналістських розслідувань” та провести службове розслідування щодо дій посадових  осіб Управління”, – сказано у відповіді.

В міністерстві додали, що доручень щодо направлення запитів до незаконних органів окупаційної влади Автономної республіки Крим Міністерство соціальної політики не надавало.

Як і очікувалось, наслідком розголосу цієї справи, скоріше за все, стане відповідальність однієї окремої людини, кажуть юристи УГСПЛ. Вони додали, що із зверненнями громадян, які говорили про існування таких запитів, стикались неодноразово.

Центр журналістських розслідувань буде слідкувати за перебігом внутрішнього розслідування.

Нагадаємо, що 19 січня Оболонське управління соціаотного захисту м. Києва направило запит у м. Сімферополь для отримання відомостей про виплати на дитину переселенки з Криму, хоча законних підстав до цього чиновники не мали.  Вимога документації від органів місцевого самоврядування окупованих територій є абсурдною, адже, фактично, управління соціального захисту визнало чинність цих довідок, й виходить визнало юрисдикцію органів окупаційної влади. Більш того у запиті чиновники вказали, що жінка має статус ВПО, її адресу в Україні та її особисті дані, що також є порушенням її прав на конфіденційність.

Адвокат переселенки Віктор Вуйка надав Центру журналістських розслідувань копію запиту. За його словами, в управлінні соціального захисту жінці відповіли, що якщо з окупованої території надійдуть дані, що переселенка отримувала виплати на дитину в Криму – батькам дитини відмовляють у грошах в Україні, більш того, жінці натякали на відкриття кримінального провадження.