США офіційно звинуватили 13 росіян у втручанні в вибори

Новини

Міністерство юстиції США висунуло щодо 13 громадян Росії і трьох російських компаній звинувачення у втручанні в президентські вибори 2016 року. Вердикт про винність обвинувачених винесло журі присяжних суду округу Колумбія.Серед них – «кухар Путіна» Євген Пригожин, якого називають власником фабрики тролів і фінансистом ПВК Вагнера.

«Змова мав на меті нечесними методами послабити, створити перешкоди і завдати шкоди законній діяльності Адміністрації США для того, щоб дозволити обвинуваченим втрутитися в політичний і виборчий процес США, включаючи президентські вибори 2016 року», – сказано в повідомленні, опублікованому на офіційному сайті Мін’юсту США в п’ятницю, 16 лютого, передає Центр журналістських розслідувань.

За даними слідства, всі обвинувачені є співробітниками компанії «Агентства інтернет-досліджень» (АИИ) зі штаб-квартирою в Санкт-Петербурзі.

Учасники змови розміщували політичну рекламу, поширювали інформацію компрометуючого характеру про колишнього держсекретаря США і кандидата в президенти від Демократичної партії Хілларі Клінтон і інформацію в підтримку кандидата-республіканця Дональда Трампа, а також намагалися організувати акції протесту в США. У своїй діяльності обвинувачені активно використовували соціальні мережі, а після виборів – видаляли акаунти, тим самим, намагаючись приховати сліди злочину.

У список включені співробітники АИИ Михайло Бистров, Михайло Бурчик (він же Михайло Абрамов), Олександра Крилова, Анна Богачева, Сергій Полозов, Марія Бовда (вона ж Марія Бєляєва), Роберт Бовда, Вадим Подкопаев, Гліб Васильченко, Ірина Каверзін, Володимир вінків, Джейхун Асланов, а також пов’язаний з АИИ бізнесмен Євген Пригожин.

Їх звинувачують в «змові з метою шахрайства проти США», «змові з метою шахрайства з використанням електронних засобів передачі даних і для банківських махінацій», а також «в розкраданні персональних даних при обтяжуючих обставинах».

Крім АИИ в документі фігурують дві компанії Пригодін – «Конкорд менеджмент і консалтинг» і «Конкорд кейтеринг». За даними журналістських розслідувань видання «Фонтанка.Ру», Євген Пригожин є власником фабрики тролів і фінансистом ПВК Вагнера.

Нагадаємо, Росію підозрюють у втручанні в вибори президента Сполучених Штатів в 2016 році.

17 травня 2017 року, міністерство юстиції США призначило Роберта Мюллера на посаду спеціального прокурора для розслідування втручання Росії в президентські вибори.