Правоохоронці вилучили документацію і судно Nefterudovoz 45 М, яке брало участь в «ільменітовій схемі»

Новини
Судно Nefterudovoz 45М Фото: investigator.org.ua

Слідчі кримського главку СБУ вилучили документацію і судно Nefterudovoz 45 М, яке брало участь в «ільменітовій схемі», а також допитали всіх членів екіпажу. У понеділок прокурори звернуться з клопотанням в суд про арешт судна. 

Про це повідомив заступник прокурора АРК Олександр Удовиченко, передає Центр журналістських розслідувань.

«В межах кримінального провадження, процесуальне керівництво у якому здійснюється прокуратурою АР Крим, співробітниками СБУ в АР Крим спільно з прикордодоною службою проведено санкціонований обшук морського судна «Нефтерудовоз 45», яке використовується у схемі незаконної поставки ільменітовоі руди на територію АР Крим.

За результатами обшуку виявлено та вилучено судову документацію, навігаційне обладнання, показники якого місять важливу інформацію, та саме морське судно, допитані усі члени екіпажу. За результатами проведених слідчих дій отримано відомості, що мають важливе доказове значення. В понеділок прокурори звернуться з клопотанням до слідчого судді щодо накладення арешту на судно «Нефтерудовоз 45», – повідомив Удовиченко.

За даними Центру журналістських розслідувань, вилучений суховантаж Nefterudovoz 45 М передано на відповідальне зберігання адміністрації порту Херсон. Судно  залишається стояти в акваторії Херсонського морського торгівельного порту у районі Херсонської верфі Smart Maritime Group Вадима Новинського («Опозиційний блок»).

За українським регістром, судно Nefterudovoz 45 М належить херсонському ТОВ «Транспортний судноплавний менеджмент», засновником якого є одесит Максим Молчанов. Зв’язатися з ним телефоном кореспондентам Центру журналістських розслідувань не вдалося,  офіс компанії-судновласника у Херсоні зачинений.  

Нагадаємо, 17 лютого 2018 року на судні Nefterudovoz 45 М, яке зайшло напередодні в акваторію порту своєї приписки – Херсон, співробітники прокуратури АРК, кримського главку СБУ та прикордонної служби провели обшук. Слідчі дії проходили в рамках розслідування так званої «ільменітової схеми» – незаконних поставок руди в окупований Крим.

Як повідомлялось, судно Nefterudovoz 45 М доставило близько трьох тисяч тонн ільменітової руди з турецького порту Самсун. 11 січня на рейді порту Кавказ сировина була перевантажена на російське судно Nefterudovoz-2, яке доправило її  в закритий керченський порт Камиш-Бурун. Єдиним підприємством у Криму, яке використовує ільменіт як сировину, є «Кримський титан» українського олігарха Дмитра Фірташа. 

Центр журналістських розслідувань повідомляв, що у  схемі поставок ільменіту на завод «Кримський титан» в окупованому Армянську – новий маршрут і посібники. Із турецького порту Самсун руду доправляють у Керченську протоку, де на рейдовій перевалці порту «Кавказ» (Краснодарський край, РФ) перевантажують на російські судна і відправляють у керченський порт Камиш-Бурун. В останні місяці серед перевізників ільменіту з’явились і судна під українським прапором. Як виявив Центр журналістських розслідувань, вони записані на три компанії із однією адресою у Херсоні, однак легалізованою в Україні є лише одна із них.

Подробиці у матеріалі «Ільменіт для Кримського Титану: стара схема – новий маршрут».