Нафтогаз виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому: компенсація – 4,63 мільярди доларів

Новини

Нафтогаз виграв суперечку з російським Газпромом.

Про це повідомляє прес-служба НАК «Нафтогаз», передає передає Центр журналістських розслідувань

«Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту», – зазначили в прес-службі. 

«За рішенням Стокгольмського арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити 2.56 млрд доларів на користь Нафтогазу», – додали в НАК.

Зазначається, що Арбітражний суд відхилив вимоги Газпрому щодо штрафів за начебто незаконно відібрані Нафтогазом обсяги транзитного газу.

На сьогодні між Нафтогазом та Газпромом діє два контракти: на постачання газу та на його транзит територією України. У 2014 році у Стокгольмі були ініційовані провадження щодо кожного з них.

Зокрема, у транзитному спорі йдеться про недопостачання та недоплату за послуги транзиту в 2009-2016 роках.

Президент Петро Порошенко привітав НАК «Нафтогаз України» з перемогою над російським Газпромом в Стокгольмському арбітражі в суперечці щодо транзитного контракту.

«Вітаю із гарними новинами зі Стокгольма! Сьогоднішнім рішенням Стокгольмського Арбітражу Україна виграла 4 млрд 600 млн доларів США», – заявив президент.

Він зазначив, що з цих коштів буде сплачений газ, який споживався у 2014 році, і до бюджету державної компанії НАК «Нафтогаз України» буде зараховано 2,56 млрд доларів.

«При чому будуть зараховані негайно», – підкреслив Порошенко.

 У свою чергу, голова «Нафтогазу» пояснив, яку суму «Газпром» повинен компенсувати «Нафтогазу» з урахуванням рішень Стокгольмского арбітражу.

«Ми тільки що отримали рішення. Воно дуже велике – більше тисячі сторінок. Але в цьому рішенні ми мали змогу визначити, що ми виграли 4,63 млрд доларів, які «Газпром» повинен компенсувати за минулий період. Це дуже велика цифра, вона значно більше, ніж заборгованість за газ, який ми відбирали в 2014 році і не оплатили – там трохи більше 2 млрд доларів», – зазначив Коболєв.

«І це фактично означає, що «Газпром» повинен оплатити на користь «Нафтогазу», починаючи з наступного дня, починається термін сплати, 2,5 млрд доларів. Трохи навіть більше», – додав він.  

У листопаді 2017 р Стокгольмський арбітраж переніс граничні терміни прийняття рішень у справах між «Нафтогазом» і «Газпромом» на кінець грудня 2017 року і кінець лютого 2018 року через те, що російська компанія подала апеляцію на окреме рішення арбітражу про контракт на поставку газу.

Нафтогаз судився з Газпромом у Стокгольмському арбітражному суді за двома контрактами: по транзиту російського газу в ЄС через територію України і купівлі-продажу Україною російського газу.

21 грудня Нафтогаз повідомив про перемогу над Газпромом у справі щодо газових угод. Завдяки перегляду закладеної в контракт ціни Нафтогаз заощадив 1,8 млрд доларів.

31 травня Нафтогаз отримав рішення Стокгольмського арбітражу у виробництві проти російського Газпрому щодо контракту на поставку газу. За словами глави Нафтогазу Андрія Коболєва, арбітраж повністю відхилив вимоги Газпрому щодо принципу «бери або плати».