США в ОБСЄ зажадали від РФ припинити репресії в Криму і пустити туди моніторингову місію

Тимчасовий повірений у справах США при ОБСЄ Гаррі Каміан Фото: rnbo.gov.ua

США в ОБСЄ зажадали від Росії припинити репресії проти жителів Криму, незгодних з окупацією, допустити на півострів міжнародних спостерігачів за правами людини і повернути Крим під контроль України.

Про це заявив тимчасовий повірений у справах США при ОБСЄ Гаррі Каміан, виступаючи в Постійній раді ОБСЄ у Відні, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Кричущі порушення Росією прав жителів Криму тривають. Нас турбує дворічний умовний вирок і заборона на громадянську діяльність, винесений 1 березня кримськотатарському активісту Сулейману Кадирову, у відповідь на повідомлення в соціальній мережі, в якому говориться, що Крим – це Україна. Ми також стурбовані повідомленнями про те, що окупаційна влада чинить тиск на населення для участі в незаконних виборах, які вона має намір провести в кінці цього місяця. Сполучені Штати приєднуються до інших держав-учасниць ОБСЄ, повторюючи наші заклики до Росії припинити придушення інакомислення в Криму і надати доступ до Криму для міжнародних спостерігачів за правами людини», – сказав КАМІА.

Він зазначив, що США в черговий раз закликають Росію припинити кампанію репресій в окупованому Криму і повернути контроль над півостровом Україні.

«Ми рішуче підтримуємо суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України в межах її міжнародно-визнаних кордонів. Ми не визнаємо і не визнаємо незаконну анексію Росією Криму. Кримські санкції щодо Росії залишаться в силі до тих пір, поки Росія не поверне повний контроль над півостровом Україні», – підкреслив представник США.

Він також додав, що США підтримують європейських партнерів у тому, що «наші санкції щодо Росії за її агресію на сході України залишаться доти, поки Росія не виконає свої зобов’язання за мінським угодами».

Як повідомлялось, 1 березня 2018 року «Феодосійський міський суд» засудив кримськотатарського активіста Сулеймана Кадирова, якого ФСБ обвинуватила в «публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії», до двох років позбавлення волі умовно. Крім того йому на два роки заборони займатися публічною діяльністю.

7 березня 2018 року спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що необхідно посилити західні санкції за незаконну анексію Криму Росією.