У Севастополі активіста під час затримання душили пакетом і змушували кричати «Я тварина»

Новини

Анархіст з окупованого Севастополя Олексій Шестакович, який після затримання 1 березня відбув 11 діб арешту за публікацію у «ВКонтакте» пісень «Вбиваючи космонавтів» і «Синагога» групи «Ансамбль Христа Спасителя і мати сира земля», зазнав тортур під час затримання.

Про це він розповів «Медіазоне» після звільнення, передає Центр журналістських розслідувань.

За спогадами Шостаковича, силовики прийшли до нього додому о 7:45, співробітник спецпідрозділу ФСБ «Альфа» в квартирі бив його в ніс, в груди і в горло. Знайшовши анархо-синдикалистский чорно-червоний прапор, силовики запитали активіста: «Ти правосек чи що?».

Ймовірно, малося на увазі членство в «Правом секторі» – української націоналістичної організації, яка в Росії визнана екстремістською і заборонена. При цьому на прапорі «Правого сектора» межа між червоною і чорною областями проходить по горизонталі, а на анархо-синдикалістському – по діагоналі.

На це Шестакович пояснив, що «чорний – свобода, червоний – комунізм», і отримав удар. Після йому на голову наділи целофановий пакет, заламали руки і вивели з будинку в автобус, де повалили на підлогу.

«Черевики злетіли, – шнурки вони заздалегідь вийняли, затиснули пакет, повітря скінчився, я став задихатися. Я намагаюся вдихнути, вони ще сильніше затягують. Хвилин 10 або 20 так їхали. В цей час за наручники піднімали ззаду руки, виламуючи їх. Кажуть мені: «Кричи: «Я тварина!». Я кричу, – відпускають. Великий палець руки взяли і потихеньку вивернули. Він вибитий зараз. Коли ставало зовсім погано, ешник (співробітник Центру МВС з протидії екстремізму) питав: «Тебе там не колише?»», – розповів Шестакович.

По дорозі його також били по ногах і по голові, а коли привезли в поліцію, то передали слідчому, який вніс до протоколу затримання свідчення Шостаковича про побиття.

У той же день Ленінський районний суд Севастополя призначив Шестакович 11 діб арешту за публікацію у «ВКонтакте» пісень «Убивай космонавтів» і «Синагога» групи «Ансамбль Христа Спасителя і мати сира земля», включених список екстремістських матеріалів Мін’юсту.

У той же день був затриманий і заарештований на 10 діб ще один лівий активіст, Іван Марков, обох визнали винними за статтею 20.29 КоАП (поширення екстремістських матеріалів). Крім того, ще у трьох осіб – Олексія Присяжнюка, Артема Воробйова і Ігоря Панюти пройшли обшуки. Усіх п’ятьох в той же день допитали в якості свідків у кримінальній справі стосовно анархіста Євгена Каракашева, заарештованого за статтями 282 і 205.2 КК (збудження ненависті або ворожнечі і виправдання тероризму).

Нагадаємо, 20 вересня «Желєзнодорожний райсуд» Сімферополя оштрафував на 1000 рублів активіста Олексія Шостаковича за статтею 20.29 КК РФ (Виробництво та розповсюдження екстремістських матеріалів). Кримчанин розмістив у соціальній мережі «ВКонтакте» ще в 2010 році відеоролик «Остання відеозапис хлопців з Приморських партизан», визнаного в РФ екстремістським матеріалом.