«Верховний суд Криму» відхилив апеляцію фігурантів «справи Веджіє Кашка»

Новини
«Верховний суд Криму», Фото: Ірина Ромалийська

«Верховний суд Криму» відхилив апеляційну скаргу на запобіжний захід фігурантів «справи Веджіє Кашка», за яким у вимаганні звинувачують чотирьох активістів кримськотатарського руху. Підсудні залишаться під вартою до 15 березня.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на Крим.Реаліі.

«Суддя» Галина Редько відмовила в клопотаннях про доставку підсудних до зали суду, а також про проведення засідання у відкритому режимі. Також нею проігноровані документи про стан здоров’я Бекіра Дегерменджі і аргументи про допущені в настановних даних Кязім Аметова (не ті батькові, не той рік народження і не та стаття звинувачення) у вироку «Київського райсуду».

В ході засідання «судді» тричі заявляли відводи за порушення, допущені під час розгляду справи. В результаті своїм рішенням «суддя» Галина Редько скасувала вердикт першої інстанції, але залишила підсудних під вартою.

Раніше Слідчий комітет РФ відмовився порушувати кримінальні справи за фактом смерті ветерана кримськотатарського руху Веджіє Кашка в листопаді 2017 року окупованому Сімферополі. Її рідні та адвокат Микола Полозов, який проводить власне розслідування, переконані, що активістка загинула в результаті надмірного застосування до неї сили російськими силовиками, які її незаконно затримували.

Як повідомлялось, 23 листопада в Сімферополі російські силовики затримали кримських татар – Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких звинуватили в нібито «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини. У момент затримання активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху 83-й Веджіє Кашка, яка перебувала з ними. Жінку забрала з місця подій «швидка», однак вона померла по дорозі в лікарню.

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял повідомив, що громадянин Туреччини Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики. «Кримське управління ФСБ» звинуватило затриманих активістів у «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини.

23 листопада 2017 року прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактами проведення російським силовиками незаконних обшуків, затримань і смерті ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка в окупованому Криму за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч.2 ст.162 (порушення недоторканності житла), ч.2 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.1 ст.115 (умисне вбивство) КК України.

9 лютого 2018 року Микола Полозов повідомив, що проведе незалежне розслідування обставин смерті ветерана кримськотатарського руху Веджіє Кашка