У Києві біля Ради активісти вимагали надати переселенцям право голосу на місцевих виборах

Новини

У Києві активісти провели біля комітетів Верховної Ради акцію з вимогою надати внутрішнім переселенцям і трудовим мігрантам право голосу на місцевих виборах в Україні.

Організатором акції «Невидимі виборці» виступив громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ», за підтримки громадянської мережі ОПОРА, організацій «ДонбассSOS», «КримSOS», «ВостокSOS», благодійного фонду «Право на Захист», благодійного фонду допомоги батальйону «Донбас», Центру інформації про права людини, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство QHA.

В ході акції її учасники заявили по свою підтримку законопроекту №6240, який регулює питання участі в місцевих виборах внутрішньо переміщених осіб і трудових мігрантів. Правозахисники закликали народних депутатів вирішити питання, яке стосується 1,6 млн громадян України і фактично позбавлених права вирішувати, хто буде керувати територіальною громадою, в якій вони мешкають.

«По факту, сьогодні є частина громадян, яких боїться держава. Треба пам’ятати, що дороги, освіта і медицина – це не питання політики, а питання управління, яке фінансується за рахунок людей, які проживають на певних територіях. При цьому тут питання не тільки в грошах, а й в думках і ідеях людей, які можуть змінити життя в громадах на краще», – зазначила координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська.

За її словами, вже більше року законопроект №6240 не може розглянути профільний комітет Верховної Ради.

Фото: qha.com.ua

У свою чергу, учасниця акції і переселенка з Донецька Ганна Курцанівська зазначила, що Україна «не бачить» переселенців тільки в зручних їй питаннях.

«Я журналістка і описувала всі значущі події Донецька, завжди ходила на вибори не тільки для освітлення, але і для того, щоб голосувати. У Києві я позбавлена цієї можливості. При цьому в своєму районі я знаю депутатів, які роблять щось або не роблять для розвитку життя. Без прописки я вважаю себе киянкою, адже я більше перейнялася проблемами міста, ніж люди, які живуть там десятиліттями. За документами я є, але за фактом мене немає. Якщо я прострочила сплату податків, то держава мене бачить, а як включити в списки виборців – ні. Мені кажуть, що мені треба голосувати за місцем прописки, але там йде війна», – заявила Курцанівська.

Пересленка з Донецьку Ганна Курцанівська Фото: qha.com.ua

Активісти зазначають, що практика, коли в країні права голосу позбавляють понад мільйона людей через невідповідність місця реєстрації в документах і місця проживання, є неприпустимою, і сьогодні в ЄСПЛ розглядають дві справи про надання такого права для переселенців в Україні.

Як вказують правозахисники, зараз ці люди облаштовують життя і побут на нових територіях, впливають на життя місцевих громад. Серед них – педагоги, підприємці, військові, ветерани АТО, журналісти, волонтери, громадські активісти, правозахисники, депутати, релігійні лідери – представники різних професій і груп громадян. При цьому вони не можуть повною мірою скористатися своїм виборчим правом на місцевих виборах і в одномандатних округах на парламентських виборах.