Екс-президент Франції Саркозі затриманий у справі про незаконне фінансування виборчої кампанії

Новини

У Франції поліцейські у вівторок, 20 березня, затримали екс-президента країни Ніколя Саркозі в рамках розслідування справи за підозрою в незаконному фінансуванні його виборчої кампанії Лівією в 2007 році.

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на свої джерела в правоохоронних органах, передає Центр журналістських розслідувань.

«Колишній президент Франції Ніколя Саркозі був узятий під варту в поліції у вівторок вранці, де він повинен бути допитаний в рамках розслідування можливих порушень з фінансування його виборчої кампанії», – пише агентство.

У свою чергу, як повідомляє видання Le Monde з посиланням на джерела, зараз Саркозі перебуває під вартою в будівлі судової поліції в Нантеррі, де дає свідчення у справі про незаконне фінансування його президентської кампанії 2007 року.

«Саркозі вперше допитують у цій справі з моменту відкриття справи в квітні 2013 року», – пише видання.

Колишнього французького президента можуть тримати під вартою до 48 годин.

В рамках розслідування справи слідчі перевіряють твердження про те, що режим лівійського диктатора Муаммара Каддафі таємно надав Саркозі на виборчу кампанію в цілому 50 мільйонів євро, що вдвічі більше дозволеного законом бюджету.

Лідер Лівії Муаммар Каддафі і президент Франції Ніколя Саркозі, Париж 10 грудня 2007 р Фото: Reuters

Справа про незаконне фінансування виборчої кампанії Саркозі була відкрита в 2013 році, проте потім розслідування призупинили. У 2017 році у цій справі екс-президенту Франції висунули попередні звинувачення, тим самим вказавши, що у слідства достатньо доказів для початку кримінального процесу.

Сам Саркозі, який був президентом Франції з 2007 по 2012 рік, всі звинувачення відкидає.

Нагадаємо, Саркозі підтримує позицію Росії по Криму, а депутати Національних зборів Франції від його партії «Республіканці» неодноразово відвідували окупований півострів без дозволу влади України.