У Криму ФСБ затримала учасника «кримськотатарського добровольчого батальйону»

Новини

В окупованому Криму ФСБ затримала 24-річного жителя півострова, якого називають членом «кримськотатарського добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана», який діє на материковій Україні, і звинувачують в участі в бойових діях, спрямованих на «порушення територіальної цілісності РФ».

Стосовно кримчанина порушено кримінальну справу, повідомляє прес-служба «управління ФСБ по Республіці Крим», передає Центр журналістських розслідувань.

«Попереднім слідством встановлено, що 24-річний житель півострова виїхав на територію України, де в грудні 2016 року вступив до складу збройного формування «Кримськотатарський добровольчий батальйон ім. Н. Челебіджихана», і по жовтень 2017 року брав активну участь в бойових діях, спрямованих на зміну основ конституційного ладу і порушення територіальної цілісності Російської Федерації», – йдеться в повідомленні.

Кримінальну справу порушено слідчим відділом «кримського управління ФСБ» за ч.2 ст.208 КК РФ (участь на території іноземної держави в збройному формуванні, не передбачений законодавством цієї держави, з метою, що суперечать інтересам Російської Федерації).

Як повідомляє видання «Кримінформ» з посиланням на джерело, зараз кримчанин затриманий і поміщений під варту.

«Підозрюваний затриманий. На даний момент поміщений під варту в Криму», – повідомило джерело.

Нагадаємо, в червні 2015 року народний депутат, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв виступив з пропозицію створити добровольчий батальйон з кримчан, який повинен базуватися в Херсонській області на адмінкордоні з окупованим Кримом. Формування батальйону почалося в 2016 році. За словами Джемілєва, головна мета його створення – посилення української присутності в регіоні, де спостерігається висока активність російських спецслужб, а також охорона адміністративного кордону з окупованим півостровом.

19 червня 2016 року у адмінкордоныі з Кримом біля контрольного пункту в’їзду-виїзду «Чонгар» було піднято прапор кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.