У Криму український активіст Володимир Балух продовжує голодування в СІЗО

Новини

В окупованому Криму засуджений за сфальсифікованою справою про нібито зберігання боєприпасів український активіст Володимир Балух продовжує оголошене напередодні голодування, він перебуває в одиночній камері СІЗО, зв’язок з ним відсутній.

Про це повідомив заступник керівника Кримської правозахисної групи Володимир Чекригін виданню Крим.Реаліі, передає Центр журналістських розслідувань.

Він нагадав, що Балух оголосив безстрокове голодування, протестуючи проти винесеного йому вироку, однак стан здоров’я українського активіста викликає тривогу у його близьких.

«За словами цивільної дружини, у Балуха проблеми з печінкою, йому голодувати взагалі не можна. Його намагалися відрадити від цього кроку, але Володимир – людина рішуча, його переконати не вийде. Це його емоційне рішення», – сказав Чекригін.

Він зазначив, що Балух знаходиться без зв’язку в одиночній камері СІЗО під цілодобовим наглядом, оскільки такі спеціальні умови утримання для тих, хто оголошує голодування. Зараз зв’язку з політв’язнем у родичів немає, він можливий лише через адвокатів Балуха.

У свою чергу російський адвокат Ольга Дінзє повідомила виданню, що не може зв’язатися зі своїм підзахисним Балухом. За її словами, це пов’язано з «віддаленістю місця проживання адвокатів».

«Думаю, ми побачимося (з Балухом – ред.) в кінці березня або на початку квітня. Суд призначений на 2 квітня … Медична допомога в рамках слідчого ізолятора надається, але ми не можемо сказати, що ця допомога належна, його треба вивозити до цивільної лікарні. Ми зверталися з подібною заявою, але нам було відмовлено … Якщо стан буде погіршуватися вони (співробітники СІЗО – ред.) будуть його примусово годувати, тобто через крапельницю … З голоду померти йому не дадуть, СІЗО несе відповідальність за його життя і безпеку», – сказала Дінзє.

Міністерство закордонних справ України через дипломатичні канали домагається від Росії забезпечення доступу українських лікарів до ув’язненого голодуючого українського активіста, розповіла виданню речник МЗС Мар’яна Беца.

«Ми дуже стурбовані голодуванням Володимира Балуха, розуміємо, який ризик це несе для його здоров’я. Ми висловили протест Росії і вимагаємо доступу українських лікарів до Балуха», – сказала Беца.

Як повідомлялось, 16 сiчня 2018 року в Криму «Роздольненський районний суд» засудив українського активіста Володимира Балуха за обвинуваченням в нібито «зберіганні боєприпасів» до 3 років і 7 місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 рублів.

14 березня 2018 року «Верховний суд Криму» змінив в частині покарання вирок «Роздольненського районного суду» Володимиру Балух, зменшивши йому термін покарання на 2 місяці. 19 березня активіст оголосив безстрокове голодування через незаконний вирок.

19 березня так званий «Роздольненський районний суд» обрав для Володимира Балуха запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 19 червня в кримінальній справі за обвинуваченням в нібито «дезорганізації діяльності» Роздольненського ІТТ.

Нагадаємо, 22 серпня 2017 року в Криму проти Володимира Балуха порушили ще одну кримінальну справу нібито за напад на начальника Роздольненського ІТТ, який сам ображав і вдарив українця. 6 грудня 2017 року Володимиру Балуху окупанти вручили постанову про притягнення як обвинуваченого за ч.2 ст.321 КК РФ (дезорганізація діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства). Обвинувачення висунуто врамках кримінальної справи, порушеної під час утримання активіста в СІЗО Сімферополя: раніше по цій справі його звинувачували за ст.318 КК РФ (застосування насильства встосовно представника влади).