У Криму силовики обшукали будинок і затримали кримськотатарського активіста Мемедемінова

Новини

В окупованому Криму російські силовики в четвер, 22 березня, в селі Холмовка Бахчисарайського району обшукали будинок кримськотатарського активіста, блогера Нарімана Мемедемінова, затримали його і відвезли на допит в «кримське управління ФСБ» в Сімферополі.

Про це повідомляє на сторінці Facebook громадське об’єднання «Кримська солідарність», передає Центр журналістських розслідувань.

«У будинок активіста Нарімана Мемедемінова приїхали силовики і співробітники правоохоронних органів … Обшук в будинку Нарімана Мемедемінова об’єднання «Кримська солідарність» розглядає як черговий удар по роботі своїх громадянських активістів і, в цілому, по громадській журналістиці в Криму», – йдеться в повідомленні.

За інформацією активістів, велика кількість російських силовиків повністю блокували вулицю, на якій знаходиться будинок Мемедемінова, підігнавши автозаки.

У громадському об’єднанні нагадали, що 11 лютого 2016 року в будинку Мемедемінова вже проводився обшук, а 13 липня 2017 року «Бахчисарайський районний суд» притягнув до адміністративної відповідальності активіста за нібито участь в несанкціонованому мітингу 13 квітня 2017 року поблизу будинку Сейдамета Мустафаєва, у якого в той момент проводився обшук і його прийшли підтримати співвітчизники. Мемедемінов проводив відеозйомку і висвітлював подію, проте «суд» визнав його винним і оштрафував на 10 тис. Руб.

Як повідомила активістам дружина Мемедемінова, обшук їхнього будинку проходив в грубій формі, з нецензурною лайкою з боку силовиків, які виламали двері. За її словами, силовики пред’явили постанову, з якоъ стало відомо, що стосовно Мемедемінова порушено кримінальну справу за ст 205.2 КК РФ (публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, публічне виправдання тероризму або пропаганда тероризму)

«За те, що в 2013-2014 роках він як блогер публікував відео і виставляв їх в Ютубі. В основному йому це пред’явили. Його відвезли до Сімферополя в управління ФСБ, сказали для допиту і там далі буде відомо або його відпустять, або ні, але кримінальну справу на нього завели», – розповіла дружина Мемедемінова.

Кримський адвокат Еміль Курбедіінов назвав затримання Мемедемінова російськими силовиками політичним переслідуванням.

«Затримання Нарімана Мемедемінова і обшук у нього вдома – ніщо інше як спроба заглушити громадянську журналістику в Криму. Це ще одне політичне переслідування», – написав Курбедінов на своїй сторінці Facebook.