Рада дозволила заарештувати Савченко, підозрювану ГПУ в підготовці теракту, її затримали

Новини
Затримана Надія Савченко в супроводі слідчих і журналістів йде в СІЗО СБУ Фото: Эльдар Абдурахман

Верховна Рада в четвер, 22 березня, підтримала подання Генпрокуратури України на зняття недоторканності, затримання і арешт народного депутата Надії Савченко, яку ГПУ підозрює в підготовці теракту з метою захоплення влади разом з раніше заарештованим Володимиром Рубаном. Слідчі СБУ затримали Савченко в будівлі ВРУ.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання Українська правда.

До початку пленарного засідання Регламентний комітет Ради визнав законними, достатніми і обґрунтованими представлення Генпрокурора Юрія Луценка про надання згоди парламенту на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт Савченко.

На початку засідання генпрокурор Юрій Луценко зачитав подання на Савченко. В цей час вона стояла перед трибуною, навпроти Луценко.

Генпрокурор також показав в нардепам аудіо- та відеозаписи про підготовку Савченко і керівником «Офіцерського корпусу» Володимиром Рубаном терактів в центі столиці з метою захоплення влади. Луценко заявив, що розстріляти центр міста Савченко та Рубан планували з Труханового острова.

Луценко, відповідаючи на запитання депутатів, сказав, що не підтримує «широкомасштабну кампанію оголосити Савченко психічно нездоровою».

Савченко також виступила, заявивши, що добровільно не відмовиться від зірки Героя України і мандата нардепа.

Серед представників фракцій, які виступали перед голосуванням, ніхто не став на її захист.

В результаті за згоду на притягнення Савченко до відповідальності проголосували 291 депутат, на затримання – 277, на арешт – 268.

Після голосування Савченко зустрілася біля будівлі парламенту зі своєю мамою. Після розмови з нею нардеп повернулася в приміщення Ради, де до неї підійшли представники СБУ.

Слідчий зачитав Савченко підозру і повідомив, що вона затримана. Він запропонував нардепові пройти з ним для оформлення затримання.

Савченко в супроводі слідчих і журналістів пішла пішки в сторону ізолятора СБУ в Аскольдовому провулку.

15 березня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Савченко планувала теракт в парламенті, і вніс подання про неї.

20 березня Савченко заявила, що люди з оточення президента мали завдання ліквідувати її – і тому готували провокацію і підбурювали її на організацію «перевороту». Вона стверджувала, що вела розмови про організацію терактів, щоб ввести в оману владу – і висміяти її. За словами Савченко, вона ніколи б не підірвала гранати у Верховній Раді, якби там були невинні люди.