У Криму визнали, що нові електростанції не покриють усіх потреб окупованого півострова

Новини

Введення трьох нових станцій – Сімферопольської, Севастопольської ТЕС і Сакської ТЕЦ – не покриє потреб регіону, який розвивається активними темпами. Дефіцит можливий в довгостроковій перспективі.

Про це повідомив директор Крим ТЕЦ Тарас Цілий, передає Центр журналістських розслідувань.

«Навіть після введення станцій енергосистема півострова буде дефіцитн. Зараз 800 МВт покривається через перетікання по межсистемной зв’язки між Кримською і Кубанської енергосистемами – по енергомісту. Ще близько 150 МВт у нас є завдяки наявній базової генерації Криму, і 350 МВт дають мобільні ГТеС (МГТЕС). Тобто ми маємо всього 1,3 ГВт, а пік споживання – 1,427 ГВт. Не покрита потужністю частина забезпечується переведенням споживачів на резервні джерела живлення – дизель-генератори, при необхідності вводяться обмеження споживання», – сказав він, пише видання Примечания.

«Після введення нових ТЕС до 150 МВт старих ТЕЦ і 800 МВт електроенергії, які Крим отримує по перетоку з дефіцитного Краснодарського краю, теоретично має додатися 940 МВт від нових станцій. Але на вимогу« Системного оператора »один з енергоблоків в 235 МВт повинен знаходитися в резерві на випадок аварійної ситуації, крім того, для своєї роботи самі блоки споживають по 25 МВт кожен», – сказав Цілий.

«Отримуємо сумарну потужність в 1430 МВт, а з урахуванням втрат в мережах на рівні навіть 13% кінцевого споживача поставляється всього 1,244 ГВт. МГТЕС я в розрахунок не беру, оскільки це все ж запасний варіант, вони не призначені для роботи на постійній основі. До того ж Міненерго неодноразово говорило про те, що 350 МВт МГТЕС після введення двох ТЕС будуть передислоковані в інші регіони Росії, де є нестача електроенергії. А таких місць в країні ще багато. У підсумку після введення нових ТЕС і Сакської ТЕЦ Крим всього лише покриє поточну потребу. А розвиватися за рахунок чого? Так що дефіцит, безумовно, залишиться», – зазначив окупаційний чиновник.

Як повідомлялось, 31 серпня 2017 року уряд РФ знову переніс термін введення в експлуатацію двох теплоелектростанцій, які будуються Росією в Сімферополі і Севастополі для забезпечення стабільного енергозабезпечення окупованого Криму. Запуск ТЕС повинен відбутися 18 червня 2018 року.

Раніше першу чергу Сімферопольської і Севастопольської ТЕС планувалося ввести в експлуатацію до 1 вересня 2017 року, другу – в березні 2018 року. Пізніше міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що запуск перших блоків двох кримських ТЕС відбудеться в першому кварталі 2018 року.

Нагадаємо, в 2014 році РФ заявила про будівництво двох нових електростанцій в окупованому Криму не маючи для них турбін. Їх треба замовляти у закордонних партнерів, яким, санкції, введені після анексії Криму США та Євросоюзом, прямо забороняють експорт технологій і обладнання для кримської енергетики. Будівництво ТЕС потужністю по 470 МВт в Сімферополі і Севастополі заплановано федеральною цільовою програмою розвитку Криму і Севастополя до 2020 року, яка передбачає виділення 49 млрд. рублів на розвиток енергетики півострова. ТЕС будує компанія «Технопромекспорт», що входить до складу держкорпорації «Ростех».

Нагадаємо, 21 липня 2017 року Siemens підтвердив незаконне переміщення чотирьох своїх газових турбін, призначених для проекту в Тамані, на територію окупованого Криму і заявив про призупинку поставок генеруючого обладнання за діючими контрактами з держкомпаніями РФ. Концерн заявив про вихід зі складу ЗАТ «Интеравтоматика», яка задіяна в установці турбін на ТЕС в Криму.

28 липня «Технопромекспорт» визнав, що поставив у окупований Крим газові турбіни Siemens після їхньої «модернізації».

14 грудня 2017 року заступник глави Міненерго РФ Андрій Черезов повідомив журналістам, що дві турбіни на двох споруджуваних ТЕС в Криму вже змонтовані, ще 2 – будуть встановлені до 2018 року. За його словами, обладнання буде обслуговувати компанія «Технопромекспорт».