СБУ розслідує причетність Портнова до анексії Криму

Новини
Андрей Портнов Фото: gazeta.zn.ua

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо екс-чиновника адміністрації колишнього президента України Віктора Януковича Андрія Портнова за статтею «державна зрада».

Про це повідомив депутат Верховної Ради Андрій Левус, передає Центр журналістських розслідувань.

Цю інформацію підтвердила прес-секретар СБУ Олена Гітлянська.

«Слідчий відділ головного управління СБУ в АР Крим уже веде досудове розслідування у справі про« державну зраду », а відповідні відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань», – йдеться в документі, який приводить в соцмережі Левус.

Нардеп стверджує, що про ймовірну причетність Портнова до анексії Криму Росією «свідчить запис телефонної розмови між радником президента Росії Глаз’євим і головою Верховної Ради АРК Константиновим, яка була зафіксована української розвідкою 1 березня 2014 року».

За даними депутата, під час розмови Глазьєв повідомляє про необхідність прийняття Верховною Радою АРК постанови, яке підготував Портнов.

Сам Портнов спростовував свою причетність до авторства проекту постанови кримського парламенту, назвавши цю інформацію «дешевим фейком».

На початку лютого прокуратура Автономної Республіки Крим почала перевірку причетності колишнього першого заступника глави адміністрації президента України Андрія Портнова до постанови Верховної Ради Криму під час початку анексії півострова.

Телефонна розмова між радником президента Росії Сергієм Глазьєвим і людиною, представився «Володимиром Андрійовичем», був записаний української розвідкою 1 березня 2014 року і оприлюднено прокурорами під час засідання Оболонського районного суду Києва у справі про державну зраду побіжного екс-президента України Віктора Януковича.

Як заявив Глазьєв, Портнов готував якийсь проект постанови Верховної Ради Автономної Республіки Крим під час початку російської окупації в 2014 році. За словами Глазьєва, потрібно прийняти цей документ, «щоб було зрозуміло, що не вся Україна прям-таки хоче підписувати угоду про асоціацію з Євросоюзом».

«Плівки – це матеріали кримінальної справи, яке, за моєю інформацією, розслідується іншим підрозділом органів прокуратури. Чи не прокуратурою АР Крим. Однак ми, звичайно, знаходимося в стані постійного моніторингу ЗМІ, і будь-яка інформація щодо півострова, особах, пов’язаних або, можливо, причетних до його окупації, тих процесів, які відбуваються зараз, все це нами моніториться », – розповів Удовиченко.

За його словами, інформація, що Портнов готував проект постанови, «потрапила в поле зору» прокуратури АРК.

«Ми зараз проводимо процесуальні дії, спрямовані на те, щоб її або підтвердити, або спростувати», – додав заступник прокурора АРК. Портнов зараз проживає в Австрії.

Глазьєва підозрюють в Україні в скоєнні злочинів проти територіальної цілісності держави.

В Оболонському суді Києва розглядають справу за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича в зраді, пособництві у веденні війни і посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей.