В ЄС перевірять дороги і мости на придатність для транспортування військової техніки на випадок війни

Новини

В Євросоюзі на тлі загострення відносин з Росією вирішили перевірити придатність мостів, доріг і залізничних колій для перевезення танків та іншої важкої техніки.

Про це повідомляє DW з посиланням на поданий план Єврокомісії, передає Центр журналістських розслідувань.

Щоб полегшити переправлення солдатів і військової техніки між окремими країнами-членами в ЄС планують спростити прикордонні формальності, а також до кінця 2019 року перевірити інфраструктуру на придатність для транспортування військової техніки. У документі наголошується, що в даний час багато видів військового обладнання з-за особливо важкої ваги і великих габаритів не можуть транспортуватися в усі країни Євросоюзу.

На основі проведеного аналізу буде вирішено, які ділянки транспортної мережі в ЄС вимагають термінової реновації. Додаткові кошти на реновацію з 2020 року будуть виділятися з бюджету Євросоюзу.

Раніше видання The Economist писало про те, що російська зверхність Росії над НАТО продиктована здатністю російських військ швидко посилювати свої можливості за рахунок внутрішніх ліній. На противагу цьому, альянс не розвивав свої військові транспортні системи після Холодної війни. Мости не можуть витримати вагу танків, а залізничні системи не розроблені для транспортування важкої бронетехніки.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявляв, що Альянс зараз адаптує і впроваджує найсильніше підкріплення колективної оборони з часів Холодної війни, проте запевнив, що не хоче нової гонки озброєнь.