Україна готова передати РФ 20 росіян в обмін на звільнення в’язнів Кремля – ​​Ірина Геращенко

Влада

Україна готова передати РФ 20 росіян, що перебувають в українських в’язницях, для звільнення українських політв’язнів, утримуваних в Росії, включаючи Олега Сенцова і Олександра Кольченка. Це питання буде обговорюватися 4 квітня в Мінську.

Про це повідомила українським журналістам перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі Ірина Геращенко, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

«Робоча група 4 квітня в Мінську… Друге питання, яке ми там порушуватимемо, – це звільнення заручників. Українська сторона робить усе для того, щоб якомога швидше відбулася наступна хвиля звільнення заручників. Але для нас принципово, щоб ми могли звільнити не тільки тих, хто залишається на окупованій території, а й полонених Кремля», – сказала Геращенко.

За її словами, українська сторона готова передати «20 росіян, які утримуються в українських в’язницях за порушення українського законодавства та участь у війні, для того, щоб звільнити Сенцова, Кольченка та інших наших полонених».

Геращенко зазначила, що в цьому питанні «дуже важлива воля тільки Російської Федерації».

Вона додала, що Україна також розраховує на підтримку міжнародних партнерів.

Як повідомлялось, 2 квітня голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук у Вашингтоні передала спецпредставникові Держдепу США у справах України Курту Волкеру звернення українських правозахисників щодо викрадення, тортур і незаконного утримування людей в окупованих Криму і Донбасі, а також в РФ. Правозахисники вважають за необхідне створити міжнародний майданчик для обговорення їх звільнення, а також ставлять вимогу щодо включення в Мінський процес цього питання.