Україна запропонувала РФ передати 23 росіян в обмін на політв’язнів Кремля

Влада

Українська сторона в середу, 4 квітня, на засіданні в Мінську Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі (ТКГ) висловила готовність передати Росії 23 засуджених за злочини проти суверенітету України російських громадян в обмін на українських політв’язнів, що містяться в РФ і на окупованих територіях.

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Під час засідання гуманітарної групи і на ТКГ в Мінську українська сторона висловила позицію про готовність передати РФ 23 росіян, що знаходяться в українських тюрмах за злочини проти суверенітету і територіальної цілісності України, за злочини, пов’язані з війною, в обмін на українських політв’язнів, що утримуються в тюрмах РФ. Тепер ми очікуємо реакції і відповіді російської сторони на ці ініціативи», – написала Геращенко.

За її словами, на сьогоднішньому засіданні в Мінську ключовими були питання безпеки, щоденне порушення бойовиками «пасхального перемир’я» і новий етап звільнення заручників.

«Звичайно, ми піднімали питання і звільнення бранців, що в тюрмах РФ, і з окупованих територій. Тут ми готові до найширшого здорового компромісу, за виключенням неприйнятних позицій, як то звільнення «беркутівців» і тощо», – зазначила Геращенко.

Як повідомлялось, 2 квітня голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук у Вашингтоні передала спецпредставникові Держдепу США у справах України Курту Волкеру звернення українських правозахисників щодо викрадення, тортур і незаконного утримування людей в окупованих Криму і Донбасі, а також в РФ. Правозахисники вважають за необхідне створити міжнародний майданчик для обговорення їх звільнення, а також ставлять вимогу щодо включення в Мінський процес цього питання.