«Верховний суд Криму» залишив по арештом Володимира Балуха

Крим

«Верховний суд» окупованого Криму в четвер, 5 квітня, залишив без змін запобіжний захід у вигляді арешту для українського активіста Володимира Балуха, який продовжує голодування в СІЗО, в кримінальній справі за обвинуваченням в нібито «дезорганізації діяльності» Роздольненського ІТТ.

Про це повідомив на своїй сторінці Facebook кримський активіст Михайло Батрак, передає Центр журналістських розслідувань.

«5 квітня «Верховний суд Криму» залишив Володимиру Балуху запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 19 червня», – написав Батрак.

Він зазначив, що захист просив «суд» змінити запобіжний захід на домашній арешт, оскільки у Балуха сильно погіршилося здоров’я і подальше його утримання в СІЗО значно загрожує його здоров’ю. Адвокати також нагадали, що раніше під час перебування активіста під домашнім арештом, він не робив спроб втекти від «суду», тому немає жодних підстав стверджувати про те, що він може сховатися від слідства.

«Сам Володимир сказав на суді тільки одну фразу: «У мене немає сил щось говорити, тому що я голодую вже 18 днів, продовжуйте самі цей фарс». Незважаючи на доводи захисту, «суддя» Караваєв Костянтин, залишив рішення «Роздольненського суду» про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, без змін», – додав Батрак.

Як повідомлялось, 19 березня «Роздольненський районний суд» обрав для Володимира Балуха запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 19 червня в кримінальній справі за обвинуваченням в нібито «дезорганізації діяльності» Роздольненського ІТТ.

2 квітня «Роздольненський районний суд» дозволив архієпископу Сімферопольскому і Кримському УПЦ КП Клименту стати громадським захисником на процесі за звинуваченням Володимира Балуха в нібито «дезорганізації діяльності» Роздольненського ІТТ.  Владика попросив активіста відмовитися від голодування і почати приймати їжу, щоб не зашкодити здоров’ю.

4 квітня у «Верховному суді Криму» розглядалася скарга захисту Балуха на продовження йому запобіжного заходу. Його не доставили в будівлю «суду» в Сімферополі, оскільки в даний час він знаходиться в ІТТ смт. Роздольне. Участь українця в судовому засіданні була організована за допомогою відеозв’язку. Адвокати заявили, що це порушує право Балуха на захист і через це засідання було перенесено на 5 квітня.

Нагадаємо, 22 серпня 2017 року в Криму проти Володимира Балуха порушили ще одну кримінальну справу нібито за напад на начальника Роздольненського ІТТ, який сам ображав і вдарив українця. 6 грудня 2017 року Володимиру Балуху окупанти вручили постанову про притягнення як обвинуваченого за ч.2 ст.321 КК РФ (дезорганізація діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства). Обвинувачення висунуто врамках кримінальної справи, порушеної під час утримання активіста в СІЗО Сімферополя.