На допомогу політв’язням та їх родинам виділено 96 млн, але використати їх неможливо – Скрипник

Влада

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб отримало 96 млн грн на допомогу українським політв’язням, які утримуються в РФ та в окупованих Криму і на Донбасі, а також їх родинам. Проте міністерство не може їх використати через відсутність відповідного Положення Кабінету міністрів України.

Про це повідомила керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник в ефірі програми «Питання національної безпеки» (телепроект Центру журналістських розслідувань, Чорноморська ТРК).

«Ми отримали відповідь від МінТОТ, що вони, зі свого боку, розробили проект відповідного Положення, направили до Кабінету міністрів, але це було ще 2 лютого. І з того дня до сьогодні наш уряд не знайшов часу затвердити Положення навіть під те, що вже є! 96 мільйонів гривень на людей, які зараз перебувають в неволі або були в неволі, є гроші, але витрачати їх МінТОТ не може. Пройшло вже три місяці. Якщо цього положення не буде, гроші просто повернуться до казначейства», – розповіла Скрипник.

Також вона нагадала про ризики законопроекту «Про правовий статус і соціальні гарантії осіб, які незаконно позбавлені волі, заручники, або засуджені на тимчасово окупованих територіях України та за її межами» (№8205).

«Для того, щоб реалізувати свої пільги та право, яке дає цей законопроект, людина повинна отримати посвідчення. Посвідчення можна отримати лише звернувшись особисто, тобто лише після звільнення. Навіть ту грошову компенсацію, про яку я говорила, ви можете отримати лише після звільнення», – наголосила правозахисниця.

Нагадаємо, 28 березня у Верховній Раді зареєстрували законопроект №8205 «Про правовий статус і соціальні гарантії осіб, які незаконно позбавлені волі, заручники, або засуджені на тимчасово окупованих територіях України та за її межами». Авторами документу виступили перший віце-спікер ВРУ Ірина Геращенко, нардепи від Радикальної партії Олег Ляшко і Юрій Шухевич, від БПП Ірина Луценко, від «Народного фронту» Максим Бурбак і позафракційний нардеп Андрій Білецький.

Правозахисники закликали народних депутатів доопрацювати текст законопроекту з урахуванням досвіду правозахисних організацій, міжнародних організацій та норм міжнародного гуманітарного права.

Раніше правозахисники наголошували, що депутати уникають голосування за законопроект про державну підтримку українських політв’язнів в Криму і Росії, який 13 липня 2017 року зареєстрував народний депутат Мустафа Джемілєв. Він був розглянутий профільним комітетом лише через вісім місяців, що є порушенням регламенту Верховної Ради, і був повернутий на доопрацювання.