Суд арештував судно компанії РФ, яка незаконно видобуває пісок біля окупованого Криму

Новини

Суд Приморського району Одеси задовольнив клопотання прокуратури АРК і наклав арешт на судно SEABREEZE російської компанії, яку підозрюють в незаконному видобутку піску біля берегів окупованого Криму. Судно знаходиться у порту «Южний» (Одеська область).

Про це повідомляє прокуратура АРК, передає Центр журналістських розслідувань.

«Прокуратурою Автономної Республіки Крим здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом здійснення незаконного видобутку піску і розробки корисних копалин в районі Каркінітської затоки Чорного моря, яка розташована біля берегів півострову Крим, що завдає шкоди навколишньому природному середовищу на сотні мільйонів гривень, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 240 КК України.

В ході досудового розслідування, прокуратурою Автономної Республіки Крим спільно з Військово – Морськими Силами Збройних Сил України зафіксовано протиправну діяльність компанії, зареєстрованої в Російській Федерації щодо незаконного видобування природних ресурсів (піску) біля берегів Криму.

З метою відшкодування збитків у зазначеному кримінальному провадженні, 10.04.2018 ухвалою слідчого судді задоволено клопотання прокуратури АР Крим та на судно, що зараз перебуває у порту міста Южний Одеської області і належить російській компанії-порушнику, накладено арешт», – повідомляє прокуратура АРК.

Як повідомив генпрокурор Юрій Луценко, мова йде про заповідник «Лебедині острови» на півночі Криму.

За його словами, пісок добувають для будівництва Кримського моста з окупованої Керчі в РФ.

«Встановлено, що незаконний видобуток веде судно-земснаряд з портом приписки м. Туапсе, РФ, що належить кампанії Trans Services Maritime. В традиціях РФ крадений пісок використовують для незаконного будівництва Окупантського мосту в районі Керчі. Водночас, кампанія- розкрадач без жодних проблем сумління веде свій бізнес, зокрема – іншими суднами, що регулярно заходять на територію України», – пише Луценко.