Україна знаходиться в групі ризику перетворення в авторитарну державу – Freedom House

Новини

Неліберальні режими стали «звичайним явищем» в ряді країн від центральної Європи до Євразії. Зокрема в «негативному напрямку» розвивається і політичний режим в Україні.

Про це йдеться в щорічному дослідженні «Nations in Transit» («Країни перехідного періоду 2018@) неурядової організації Freedom House, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на Zn.ua.

За результатами нинішнього дослідження відзначається, що в 19 з 29 країн погіршився демократичний рівень, а це більше, ніж за будь-який інший період з часу досліджень. Зокрема, другий рік поспіль країн з усталеною формою авторитарного режиму визначено більше, ніж усталеної демократії.

Що стосується України, то як зазначає автор статті і директор проекту Нейт Шенккан, то вона і такі держави як Молдова, Грузія, Вірменія та Киргизстан, рухаються в «негативному напрямку» і мають найвищий ризик перетворитися в авторитарні.

Демократичні показники України погіршилися вперше з часів Революції 2014 року, говориться в звіті. Нинішня демократична оцінка України становить 4,64 бала (де 1 бал – показник сталої демократії, а 6-7 – це вже усталений авторитарний режим).

«Вікно фундаментальних реформ в Україні, можливо, і не було закрито, але воно істотно звузилася на тлі політичного опору антикорупційним реформам і серії нападів на неурядові організації та ЗМІ», – цитує статтю «Радіо свобода».

Автор доповіді вказав на те, що хоча реформи з децентралізації тривають, інші ключові пріоритети, в тому числі заходи по боротьбі з корупцією, зайшли в глухий кут.

Що стосується Росії, то в звіті Freedom House наголошується, що збройний конфлікт в Донбасі є одним з ключових моментів її деградації і занепаду, а також ослаблення позицій президента РФ Володимира Путіна.

Анексія Криму повинна бути найбільшим досягненням Путіна, але це призвело до істотного погіршення відносин із Заходом, що навряд чи залишає реалістичний сценарій для зняття санкцій. А участь Росії в аварії пасажирського літака малайзійських авіаліній над східною Україною і небажання взяти на себе відповідальність за свої вчинки їй не пробачать, йдеться в аналізі.

«Що навіть ще важливіше – це те, що вторгнення в Україну налаштувало ціле покоління українців проти Росії, що сприяє створенню атмосфери націоналістичного протистояння, яке росте з загибеллю кожного солдата на лініях фронту на Донбасі», – відзначає автор. А втрату України як постійного партнера для Росії автор називає «катастрофою її зовнішньої політики».

Окрему увагу в звіті приділено темі погіршення демократичних показників таких країн, як Польща і Угорщина, які на думку автора складають справжній виклик для інших країн ЄС.