Суд арештував та передав в управління АРМА майно аеропорту «Одеса»

Новини
Фото: Facebook Odesa International Airport

Слідчий суддя Солом’янського районного суду Києва заарештував нерухоме майно міжнародного аеропорту «Одеса» та 75% акцій компанії ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса», яка ним володіє, та передав їх в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посилання на інформацію Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

Відповідне рішення слідчий суддя ухвалив 29 березня 2018 року, задовольнивши клопотання детективів НАБУ та прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом зловживання службовим становищем посадовцями Одеської міської ради та ТОВ «Одеса аеропорт Девелопмент», відкритого за ч.3 ст.28, ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України.

Зокрема, в управління АРМА передано приміщення аеропорту (в тому числі два термінали) загальною площею понад 65 тис. кв. м.

Фото: Facebook Odesa International Airport

«Арешт майна, орієнтовна вартість якого, за попередніми оцінками, сягає близько 2 млрд грн, забезпечить виконання завдань кримінального судочинства та стане підґрунтям для повернення майна територіальній громаді міста Одеса», – зазначили в НАБУ.

Як встановило слідство, у 2011 році, всупереч вимогам законодавства, відбулось відчуження комунального майна міжнародного аеропорту «Одеса» на користь суб’єктів господарювання. Відчуження відбулось в результаті створення Одеською міською радою та ТОВ «Одеса аеропорт Девелопмент» (ООО «OdessaAirportDevelopment Ltd.»), бенефіціарними власниками якого на той момент були відомі місцеві одеські підприємці Борис Кауфман і Олександр Грановський, ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса», до статутного фонду якого було передано майно КП «Міжнародний аеропорт Одеса». При цьому, міськрада внесла в статутний капітал майно Одеського аеропорту загальною вартістю 118,4 млн грн. Статутний капітал СП повинен був скласти 473,4 млн грн. Частину, яка залишилася, мало внести ТОВ «Одеса аеропорт девелопмент».

У створеному ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» місцева громада отримала частку в розмірі 25% акцій, решта 75% акцій відійшли приватним власникам.

Розслідування зазначених фактів детективи НАБУ здійснюють з червня 2016 року.

Нагадаємо, в жовтні 2012 року Центр журналістських розслідувань в матеріалі «Повітряні інвестиції» писав про виявлені зв’язки ТОВ «Одеса аеропорт девелопмент» з голландською фірмою «Van den Akker Holding BV» – переможцем оголошеного урядом Криму конкурсу на реконструкцію Міжнародного аеропорту «Сімферополь» на суму 500 млн. грн. Переможець запропонував аналогічну схему, яка використовувалася при реконструкції аеропорту в Одесі – створення спільного підприємства, в яке інвестор вкладе гроші, а кримська влада – майно аеропорту.

Згідно виписки з реєстру Промислово-торговельної палати Нідерландів по «Van den Akker Holding B.V.», статутний капітал фірми, яка перемогла в конкурсі Радміну Криму, становив лише 18 тис. євро. У ній значилась лише одна зайнята людина – керівник компанії Ваутер ван ден Аккер. Він же був її єдиним акціонером. Реєстратор доменного імені сайту фірми знаходився в Люксембурзі, проте сам сайт знаходився на сервері в Одесі, адреса хостера – Люстдорфська дорога, 140, а, офіс 312.

Крім того, на першому засіданні конкурсної комісії в Радміні Криму проект голландської фірми представляв Олексій Кочанов – директор ТОВ «Одеса аеропорт девелопмент», який очолив і створене його компанією і Одеською міськрадою СП «Міжнародний аеропорт «Одеса».