Кримчан зобов’язали платити податок на воду в повному обсязі

Новини

З другого кварталу 2018 року в окупованому Криму встановлені всі ставки водного податку – раніше цей податок стягувався не в повному обсязі.

Про це повідомляє прес-служба «управління Федеральної податкової служби РФ по Криму», передає Центр журналістських розслідувань.

«З 1 квітня 2018 року ставки податку в Криму при заборі води з поверхневих джерел складають – 945 рублів за 1 тисячу кубометрів, підземних джерел – 1145 рублів за 1000 м3», – йдеться в повідомленні.

Раніше в Криму цей податок стягувався не в повному обсязі – податком обкладалася тільки вода для поставок населенню, оскільки півострів «не відносився до жодного з економічних районів РФ».

Наказом Росстандарта Крим і Севастополь «включені» до складу Північно-Кавказького економічного регіону. У зв’язку з цим встановлено ставки водного податку за всіма джерелами водокористування, визначені відповідними статтями податкового кодексу РФ.

За попередніми розрахунками УФНС, додаткові бюджетні доходи від даного податку складуть більше 100 млн рублів на рік.

Нагадаємо, після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для обеспечения водой Херсонской области и недопущения ее перетока на территорию оккупированного полуострова канал был перегорожен временной дамбой из мешков с песком. В Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.

«Владою» Криму було дано старт геологорозвідці і бурінню свердловин для видобутку води на промислові і сільськогосподарські потреби. Буріння свердловин, на думку екологів, не вирішить проблеми з водопостачанням Криму, а тільки призведе до засолення земель.

На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.

У листопаді 2016 року Центр повідомляв, що в Криму продовжують стрімко міліти штучні самонаповнювані водосховища, що ставить під сумнів подальше водопостачання жителів півострова.

За підрахунками директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайла Ромащенко, власних водних ресурсів у окупованого Росією Криму без дніпровської води з материкової України вистачить лише для забезпечення потреб одного мільйона жителів, тобто, менше половини населення півострова. Водозабезпеченість півострова в 10 разів менше потреб кримчан.

18 серпня 2017 року «міністр сільського господарства Криму» Андрій Рюмшин повідомив, що в трьох районах півострова засолилась питна вода в підземних водосховищах, які почали активно використовуватися, після того як Україна в 2014 році перекрила Північно-Кримський канал.