Компанія «Нібулон» планує будувати морські судна для перевезення зерна

Новини
Будівництво другого несамохідного судна проекту В5000 на верфі «Нібулон» Фото: nibulon.com

Компанія «Нібулон» – один з найбільших зернотрейдерів і суднобудівників України, планує почати будівництво морських суден для власного морського флоту, щоб забезпечити стабільні поставки зерна до Єгипту.

Про це повідомив співвласник і гендиректор компанії Олексій Вадатурський в інтерв’ю виданню «Порти України», передає Центр журналістських розслідувань.

«На нашому суднобудівному заводі в березні цього року вперше спустили на воду суховантажне судно довжиною 100 м. А з літа, після завершення реконструкції заводських потужностей, ми отримаємо можливість будувати повнокомплектні вантажні морські судна довжиною 140 м. Ми плануємо за рік побудувати на заводі спеціалізоване морське судно дедвейтом 10 тис. тонн в якості перевантажувальної рейдової станції. Воно буде оснащено двома потужними кранами, які за добу зможуть перевалювати до 20 тис. тонн зерна. Термін його здачі – 1 липня 2019 року», – сказав Вадатурський.

За його словами, таким чином «Нібулон» має намір задовольнити потреби одного з ключових покупців зернової продукції з України – Єгипту.

«У міру будівництва власного морського флоту ми продовжимо транспортний ланцюжок від сільгоспвиробника до кінцевого споживача на Нілі», – зазначив Вадатурський.

За інформацією видання Центр транспортних стратегій, «Нібулон» має намір будувати на своїй верфі в 2018 році дев’ять судів різних типів, шість з них планують спустити на воду до кінця року, а три – тільки почати будувати.

3 березня на суднобудівної верфі «Нібулон» спустили на воду перше несамохідне судно компанії, розраховане на перевезення 5 тис. тонн вантажів. Довжина баржі проекту В5000 становить 101 м.

Зараз на суднобудівному заводі триває будівництво другого судна проекту В5000, яке буде спущено на воду в квітні. Всього на верфі планують побудувати 24 баржі проекту В5000. Це має відбутися до 2022 року.

Як повідомлялося, в травні 2017 року компанія «Нібулон» запустила регулярні пасажирські перевезення водним транспортом по півдню України. Швидкісні судна на підводних крилах курсують по Дніпру і Південному Бугу.