Заставу в сумі 6,4 млн за екс-главу ДУСі вносив Косюк, який фінансує проект невістки Порошенка

Новини
Юрій Косюк і Ігор Тарасюк Фото: sud-report.org.ua

Печерський райсуд Києва 12 квітня повернув олігарху і екс-заступнику голови Адміністрації президента Юрію Косюку 6,4 млн грн застави, внесені за колишнього керівника Держуправління справами (ДУС) Ігоря Тарасюка, підозрюваного в пособництві у справі про передачу «Межигір’я» екс-президенту Віктору Януковичу.

Про це повідомляє видання «Судовий репортер» з посиланням на розрахунковий документ, передає Центр журналістських розслідувань.

Рішення про повернення застави суд ухвалив ще 29 березня.

Фото: sud-report.org.ua

Юрій Косюк – підприємець, голова правління ПАТ «Миронівський хлібопродукт», співвласником якого є Ігор Тарасюк. У 2014 році Косюк був першим заступником глави Адміністрації президента Петра Порошенка. Сьогодні Косюк є спонсором проекту «AgroHub», яким займається невістка президента Юлія Порошенко.

Фото: sud-report.org.ua

6,4 млн грн застави були внесені на рахунок Печерського суду більше року тому, коли Тарасюку оголосили підозру у пособництві в розтраті у справі про передачу «Межигір’я» екс-президенту Віктору Януковичу.

Тоді при обшуку в будинку екс-голови ДУС також знайшли мільйон євро. Тарасюк стверджував, що вони не його. У матеріалах справи є дані, що гроші були начебто позичені у Косюка.

22 грудня 2017 року суд за клопотанням Генпрокуратури звільнив Тарасюка від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності. Це стало можливим, оскільки йому змінили підозру на службову недбалість – такий злочин вважається менш тяжким.

Ігор Тарасюк був керівником Державного управління справами в адміністрації президента Віктора Ющенка. У 2007 році він підписав листа до Кабінету Міністрів України про необхідність зняти статус державної дачі із усіх об’єктів «Резиденції «Межигір’я». У подальшому це дозволило НАК «Надра України» обміняти нерухомість за угодою з фірмою ТОВ «Медінвесттрейд».

За версією слідства, неналежно виконуючи свої обов’язки, Тарасюк спричинив «тяжкі наслідки державним інтересам» у розмірі 506 млн грн. Саме такою була різниця між вартістю будинків комплексу «Пуща-Водиця» урочища «Межигір’я» і тими, що держава отримала за договором міни від ТОВ «Медінвесттрейд».

У рішенні суду йдеться, що Тарасюк не був обізнаний зі злочинними намірами Віктора Януковича щодо заволодіння комплексом «Межигір’я», не мав на меті спричинити шкоду державним інтересам, а вважав, що отримані у державну власність за договором міни об’єкти є рівноцінні і більш ефективні для використання ДУС.

У ГПУ зміну підозри пояснили тим, що встановили відсутність у діях Тарасюка умисної форми вини. Зазначається, що вину у службовій недбалості він визнав повністю.

Окрім Тарасюка, у справі про відчуження «Межигір’я» фігурують екс-міністр охорони навколишнього середовища Василь Джарти і екс-голова НАК «Надра України» Едуард Ставицький.

У 2017 році суд повернув територію «Межигір’я» у власність держави.