У Криму «суд» залишив під вартою фігурантів бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір»

Новини
Фото: Facebook Крымская солидарность

«Верховний суд» окупованого Криму в п’ятницю, 20 квітня, відхилив апеляцію на продовження арешту до 12 травня фігурантам бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» Енверу Мамутову, Рустему Абільтарову, Зеврі Абсеїтову і Ремзі Меметову.

Про це повідомляє на своїй сторінці в Facebook громадське об’єднання «Кримська солідарність», передає Центр журналістських розслідувань.

«« Суд по так званій «справі Хізб ут-Тахрір» залишив термін утримання під вартою фігурантам справи до 12 травня 2018 року. Всі клопотання адвокатів були відхилені», – йдеться в повідомленні.

Коментуючи дане рішення кримський адвокат Еміль Курбедінов зазначив, що у «Верховного суду Криму» не було повноважень для розгляду апеляції, оскільки справа фігурантів Бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» раніше була передана на розгляд в Північно-Кавказький військовий суд в російському Ростові-на-Дону .

«Продовження запобіжного заходу фігурантам цієї справи не було підсудне «Верховному суду». У нас була інформація, що 28 березня ця справа була передана в Північно-Кавказький військовий суд в Ростов-на-Дону. Саме цей суд повинен був розглядати продовження. Однак за клопотанням прокуратури, яка вже затвердила обвинувальний висновок і яка вже не має ніякого відношення до цієї справи, було розглянуто продовження арешту. Ми вважаємо це істотним порушенням і будемо оскаржувати це рішення у Верховному суді Росії», – сказав Курбедінов, повідомляє видання Крим.Реаліі.

Засідання «суду» проходило в закритому режимі, проте «суддя» дозволила близьким родичам фігурантів справи бути присутнім на оголошенні вироку. Самі вони брали участь в засіданні по відеозв’язку.

Як повідомлялося, 12 травня 2016 року в окупованому Криму в Бахчисараї збройні російські силовики провели обшуки у кримських татар. Після обшуків були затримані четверо жителів Бахчисараю: Зеврі Абсеітов, Ремзі Меметов, Рустем Абільтаров і Енвер Мамутов. Так звана «прокурор Криму» Наталія Поклонська стверджувала, що затримані нібито причетні до організації «Хізб ут-Тахрір», яка визнана терористичною в РФ.

Прокуратура АР Крим відкрила кримінальні виробництва за фактом затримання російськими силовиками в окупованому Криму чотирьох жителів Бахчисараю.

6 квітня 2018 року «Верховний суд Криму» продовжив арешт Енверу Мамутову, Рустему Абільтарову, Зеврі Абсеітову і Ремзі Меметову до 12 травня.