У Москві остаточно знищена Бібліотека української літератури

Новини
Фото: УНИАН

У Москві завершили знищення Бібліотеки української літератури. Цього тижня з будівлі, де раніше містилася бібліотека, зникла вивіска.

Про це повідомляє власний кореспондент УНІАН в РФ, передає Центр журналістських розслідувань.

Коли саме зняли вивіску, не зрозуміло, але, за словами колишніх співробітників, ще тиждень тому на будинку за адресою Трифоновська, 61 був напис: «Бібліотека української літератури».

Фото: УНИАН

Крім того, заблоковано сайт бібліотеки. При спробі зайти на сайт за адресою mosbul.ru з’являється напис: «Вибачте, але наразі сайт закритий на реконструкцію».

За даними УНІАН, будівлю бібліотеки передано Департаменту спорту російської столиці, де буде розміщено Центр розвитку туризму Москви.

Фото: УНИАН

Разом з тим, як повідомив адвокат Іван Павлов, який представляє інтереси колишнього директора бібліотеки Наталії Шаріної, 24 квітня Мосміськсуд о 15:00 продовжить розглядати апеляцію захисту на вирок Шаріної, обвинувачуваної у розтраті грошей і розповсюдженні екстремістської літератури. На наступному засіданні очікується виступ державного обвинувача і самої Шаріної.

Де-факто бібліотека припинила свою роботу ще рік тому і залишалася лише вивіска. Частину фондів закладу було відправлено в Бібліотеку іноземної літератури, частину викинули.

Як повідомив один із співробітників бібліотеки, після репресій проти бібліотеки, засудження Шаріної, розшуку слідчими читачів за інтерес до «екстремістської» і «націоналістичної» літератури до читальних залів перестали заходити відвідувачі. Останніх двох бібліотекарів звільнили 1 березня цього року.

Як повідомлялося, 28 жовтня 2015 року в Бібліотеці української літератури пройшли обшуки, а потім її директор Наталія Шаріна була затримана. Відносно Шариной було порушено кримінальну справу за статтею 282 КК РФ (розпалювання національної ненависті і ворожнечі, а також приниження людської гідності). Потім директору бібліотеки було пред’явлено ще одне звинувачення – в розтраті в особливо великому розмірі.

5 червня 2017 року Міщанський райсуд Москви засудив Шаріна до 4 років ув’язнення умовно за звинуваченням у поширенні екстремістської літератури і розтраті бюджетних коштів. Захист Шариной оскаржила вирок.

У міжнародній правозахисній організації Amnesty International заявили, що Шаріна стала жертвою судового свавілля, а винесений вирок демонструє повне презирство російської судової системи до принципу верховенства права.