Україна в Раді Безпеки ООН зажадала від РФ припинити призов кримчан в армію

Новини
Призовники в окупованому Криму Фото: РИА Новости

Україна вимагає від Росії припинити призов до збройних сил жителів окупованого Криму.

Про це заявив під час відкритих дебатів Ради Безпеки ООН з приводу молоді, миру і безпеки заступник глави МЗС України Сергій Кислиця, передає Центр журналістських розслідувань.

Він зазначив, що українська делегація неодноразово закликала Росію «прийняти міжнародно-правову відповідальність» і припинити протиправні дії в Криму і на окупованих територіях Донбасу.

Кислиця процитував останній звіт Управління верховного комісара ООН з прав людини про стан в області прав людини в Україні, згідно з яким Росія «продовжувала примушувати кримських жителів до своїх збройних сил, залучаючи, щонайменше, 4800 осіб протягом двох кампаній в 2017 році, в порушення міжнародного гуманітарного права».

«Більш того, суди в Криму почали розглядати справи за звинуваченням в ухиленні від призову», – додав Сергій Кислиця.

У 2018 році в російську армію намір закликати більше двох тисяч кримчан.

У свою чергу, прокуратура Автономної Республіки Крим просить жителів півострова сповіщати правоохоронні органи України про отримання повісток на службу в російській армії і називає дії Росії незаконними.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні повідомляла, що в 2017 році на військову службу в збройні сили Росії закликали не менша 4800 жителів Криму.