Порошенко оголосив про закінчення АТО і початок Операції Об’єднаних сил на Донбасі

Новини
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко в понеділок, 30 квітня, оголосив про зміну формату широкомасштабної антитерористичної операції і початок Операції об’єднаних сил на Донбасі.

Глава держави підписав Указ «Про затвердження рішення РНБО «Про широкомасштабну антитерористичну операцію на території Донецької та Луганської областей», , яким вводиться в дію рішення РНБО про зміну формату АТО, яка була введена в 2014 році, а також Наказ Верховного Головнокомандувача ЗСУ «Про початок операції Об’єднаних сил із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації на території Донецької та Луганської областей», повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-служби президента.

«Згідно Наказу з 14.00 30 квітня 2018 року розпочати операцію Об’єднаних сил із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської федерації у Донецькій і Луганській областях, відповідно до плану операції Об’єднаних сил», – сказав Порошенко в ході наради з військовим керівництвом.

Також він підписав Наказ Верховного Головнокомандуючого «Про затвердження положення про об’єднаний оперативному штабі ЗСУ».

Президент подякував Командувача АТО Михайла Забродського «за блискуче виконання завдань» і передав управління Командувачеві Об’єднаних сил Сергію Наєву. «АТО закінчено», – підкреслив президент.

Фото: president.gov.ua

Порошенко поставив завдання начальнику Генштабу Віктору Муженко забезпечити здійснення стратегічного керівництва силами і засобами ВСУ, іншими складовими сил оборони, залучених до проведення операції Об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей, і забезпечити їх ефективну, жорстку координацію.

Першому заступнику голови СБУ – керівнику Антитерористичного центру при СБУ Віталію Маликову глава держави доручив організувати виведення з району проведення операції Об’єднаних сил оперативного складу штабу АТО і сил і засобів, що не увійшли до складу Об’єднаних сил. «Хочу окремо наголосити, що завершення режиму широкомасштабної антитерористичної операції не позбавляє нас можливості оголошення АТО в будь-який час, коли виникає терористична загроза на звільнених територіях», – підкреслив Порошенко.

Командувачу Об’єднаних сил Сергію Наєву, зокрема, доручено організувати і забезпечити застосування зброї і озброєння підлеглими військами, залишаючи українським військовим право на відкриття вогню.

Глава держави особливо наголосив на важливості протидії інформаційній агресії, як складової частини гібридної війни.

Порошенко також підкреслив, що українські дипломати і він, як президент, зроблять все, щоб забезпечити впровадження формату миротворців, які посилять компонент безпеки і створять необхідні умови для відновлення нормального життя.

Глава держави також зазначив, що ухвалений Верховною Радою Закон про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях відображає його стратегію по звільненню окупованих територій.

«Таким чином, з сьогоднішнього дня, 30 квітня 2018 року, широкомасштабна АТО на території Донецької і Луганської областей завершується. Ми зараз розпочинаємо військову операцію під керівництвом ЗСУ для забезпечення захисту територіальної цілісності, суверенітету і незалежності нашої держави», – сказав президент.

У свою чергу, Командувач АТО Михайло Забродський повідомив, що штабом проведена відповідна робота по завершенню формату АТО. «Військові частини та підрозділи ЗСУ, інші складові сил оборони, які передаються до складу угруповання Об’єднаних сил, здатні виконувати завдання за призначенням», – підкреслив він.

Командувач Об’єднаних сил Сергій Наєв повідомив про завершення планування операції Об’єднаних сил, створення відповідного угруповання військ сил для ведення операції, налагодження взаємодії з іншими складовими сил безпеки і оборони, військово-цивільними адміністраціями в Донецькій і Луганській областях.

«Угрупування Об’єднаних сил для проведення операції із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської федерації у Донецькій та Луганській областях готові», – сказав Сергій Наєв.

Як повідомлялося, на території Донбасу з рішенням президента України Петра Порошенка про початок проведення Операції об’єднаних сил буде діяти особливий порядок, передбачений розпорядженням Командування Об’єднаного оперативного штабу, яке набрало чинності 30 квітня. Згідно з документом, цей порядок передбачає надання органам сектора безпеки і оборони, іншим державним органам України, спеціальних повноважень, необхідних для здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ в Донецькій і Луганській областях.