У Криму окупанти будують другу злітно-посадкову смугу на військовому аеродромі «Бельбек» – МінТОТ

Новини
Російські винищувачі на аеродромі «Бельбек», 4 червня 2016 р Фото: Владимир Смирнов / GettyImages.com

У Криму окупанти активно ведуть будівництво другої злітно-посадкової смуги на військовому аеродромі «Бельбек» під Севастополем.

Про це повідомляє Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ) з посиланням на дані, отримані за допомогою космічної зйомки, передає Центр журналістських розслідувань.

«Згідно зі знімками, на території аеродрому зараз активно ведуться грунтові роботи, які були розпочаті у січні поточного року і є підготовчим етапом до проведення асфальтобетонних робіт з будівництва нової злітно-посадкової смуги (ЗПС), які також вже розпочато. Нова смуга розташована паралельно до вже існуючої ЗПС і матиме довжину близько 4 тис. м», – відзначили в міністерстві.

Фото: mtot.gov.ua

На самій будівельному майданчику зафіксовано близько 60 одиниць будівельної техніки та, ймовірно, цементний міні-завод. Крім того, на стоянках аеродрому зафіксовано 9 літаків МіГ-29, 1 – Ан-26, 26 – Су-27, а також майже 100 одиниць автомобільної та спеціальної техніки.

Фото: mtot.gov.ua

«Будівництво додаткової смуги для цивільних потреб створює нові можливості для порушення українського та міжнародного законодавства міжнародними авіакомпаніями та може свідчити про наміри окупаційної влади створити резервні шляхи сполучення півострова з територією РФ на випадок перебоїв у роботі аеропорту «Сімферополь», або невдачі з проектом будівництва Керченського мосту», – вказали в МінВОТ.

У відомстві зазначили, що будівництво ВВП проводить Міністерство оборони РФ, що також може свідчити про наміри посилення російської військової присутності на території окупованого півострова, в тому числі в частині військово-повітряних сил і сил протиповітряної оборони.

«До того ж, зафіксовані параметри нової ЗПС, свідчать про те, що після завершення будівництва, аеродром «Бельбек» зможе приймати всі типи літаків військової авіації, включаючи стратегічну», – заявили в МінВОТ.

У міністерстві нагадали, що «Бельбек» є аеродромом спільного базування на якому з 1990-х років була розташована 204 бригада тактичної авіації Повітряних сил Збройних сил України, а також виконувалися цивільні рейси з перевезення пасажирів. З 2002 року «Аеропорт «Бельбек» отримав статус міжнародного.

Після анексії Криму Росією в 2014 році, аеродром «Бельбек» обслуговував виключно військово-повітряні сили РФ і цивільні рейси не здійснювалися. При цьому на його базі були розташовані два авіаційних полки ВПС РФ.