За безвізовий в’їзд до Євросоюзу українцям доведеться платити 7 євро

Новини

Євросоюз буде оформляти спеціальний дозвіл на в’їзд до Шенгенської зони для громадян країн, з якими ЄС уклав договір про безвізовий режим, в тому числі для громадян України. За отримання дозволу на перетин кордону Шенгену потрібно буде заплатити 7 євро.

Відповідне рішення ухвалили посли Євросоюзу на засіданні 25 квітня, проте його ще повинні затвердити Європарламент та Рада ЄС, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію, опубліковану на сайті Європейської Ради.

Як вказується, жителям третіх країн, в тому числі і українцям, перед поїздкою потрібно буде проходити перевірку, метою якої є сприяння підвищенню внутрішньої безпеки та запобіганню нелегальній імміграції, а також зменшення затримок на кордонах. Для цього вони повинні заздалегідь заповнити заяву-анкету через інтернет, вартість якої складе 7 євро.

Після перевірки даних в базі даних ЄС та Інтерполу і не виявлення зауважень особа отримає дозвіл на в’їзд в Шенгенську зону.

Відзначається, що термін розгляду заявки з винесенням відповідного рішення не буде перевищувати 96 годин, а більшість заяв будуть схвальними. Однак якщо виникнуть підозри або інформація потребує додаткового аналізу, то заявку будуть обробляти вручну компетентні органи.

При цьому в Європейській Раді відзначили, що наявність дозволу не буде стовідсотковою гарантією на в’їзд до Європи, а остаточне рішення буде приймати прикордонник.

Дозвіл на в’їзд буде діяти три роки або до закінчення терміну дії паспорта або іншого документа, зареєстрованого при оформленні заявки, в залежності від того, що станеться раніше.

Нагадаємо, 11 травня 2017 року Рада Європейського союзу остаточно затвердила рішення про схвалення безвізового режиму для короткострокових поїздок громадян України в ЄС. Згідно з документом, громадянам України з біометричними закордонними паспортами більше не потрібна віза для здійснення подорожей до країн ЄС на період до 90 днів, метою яких є бізнес, туризм або відвідування родичів.

22 травня 2017 року офіційний вісник Європейського Союзу оприлюднив рішення про безвізовий режим для громадян України. У ніч на 11 червня воно набрало чинності.