У Сочі на лайнері «Князь Володимир» сталася пожежа: рейс до Криму скасували

Новини
Лайнер «Князь Володимир» Фото: РИА Новости

У порту Сочі сталася пожежа на лайнері «Князь Володимир», купленому Росморпортом для організації круїзів в окупований Крим. З судна евакуювали майже 250 чоловік екіпажу. Запланований на 6 травня рейс за маршрутом «Сочі – Новоросійськ – Севастополь – Ялта» довелося скасувати.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство РІА Новини.

«Сталося загоряння допоміжного дизель-генератора в четвертому відсіку, на площі два квадратних метра на теплоході «Князь Володимир». Гасили вісім пожежних розрахунків. Довелося евакуювати 243 людини. Після того як пожежу загасили, всі вони повернулися назад на судно», – розповів начальник Сочинського гарнізону пожежної охорони Олексій Колодко.

У прес-службі компанії-туроператора судна «Чорноморські круїзи» повідомили, що в момент загоряння на лайнері перебували тільки члени екіпажу.

«Усі евакуйовані є членами екіпажу лайнера, пасажирів не було. Через події рейс «Князя Володимира», запланований на 6 травня, скасований», – заявили в компанії.

Лайнер «Князь Володимир» повинен був відправитися в перший рейс цього року 29 квітня із Сочі. Однак пізніше рейс круїзу перенесли на 6 травня через несправності, виявленої на судні в порту окупованого Севастополя, де «Князь Володимир» стояв у міжнавігаційний період.

Головний редактор порталу BlackSeaNews, експерт Фонду «Майдан закордонних справ» Андрій Клименко на своїй сторінці в Facebook звернув увагу, що на лайнері загорівся дизель-генератор, через поломку якого 5 травня під час переходу з Севастополя в Сочі судно на 5 годин втратило хід і змушене було дрейфувати в Чорному морі.

«Уже ніхто нікуди не пливе! Російські круїзи в окупований Крим по Чорному морю накрилися пожежею того самого дизель-генератора … Рано вранці сьогодні 06.05.18, звернув увагу, що у російського круїзного нещастя «Князь Володимир», який прибув увечері 05.05.18 в Сочі для старту круїзу, зник сигнал АІС. Всі інші пароплави і яхточки з буксирами в Сочі сигнал передавали. Перша думка – судно знеструмлене, виявилася правильною … У ніч на неділю сталося загоряння того самого вічно несправного дизель-генератора, через який, як я писав добу назад, лайнер втратив хід посеред Чорного моря», – зазначив Клименко.

Він додав, що в перший рейс на «Князі Володимирі» повинні були відправитися близько 300 осіб. «Добре, що загорілися в порту, а не в морі з пасажирами», – написав Клименко.

Нагадаємо, розслідування, проведене Моніторингової групою фонду «Майдан закордонних справ» і порталу BSNews встановило, що в 2017 році Росморпорт таємно купив у ізраїльської компанії Mano Maritime Ltd старий пасажирський лайнер ROYAL IRIS, потім перейменований в ROY STAR. Інформація про угоду ретельно приховувалася Росією, щоб уникнути застосування санкцій до продавця. Згідно з розслідуванням, ціна угоди, включаючи вартість реновації судна склала 12,7 млн. дол.

Лайнер ROYAL IRIS / ROY STAR – це колишній автомобільний пором, побудований в 1971 році на верфі Dubigeon Normandie в Нанті. У 1975 році він був переобладнаний в круїзне судно.

11 березня 2017 року Росморречфлот підтвердив покупку Росморпортом лайнера Roy Star. На початку квітня 2017 року судно було перейменоване в «Князь Володимир».

У перший тестовий круїз з Сочі до Криму лайнер відправився 28 травня 2017 року. За час сезону судно здійснило 18 рейсів і перевезло близько 5,2 тис. круїзних пасажирів. При максимальній місткості «Князя Володимира» в 600 пасажирів, завантаження судна склало всього 48%. При цьому в ході рейсів на лайнері часто фіксувалися технічні несправності.