У РФ відкрили кримінальну справу на прокурорів ГПУ через справи причетних до анексії Криму

Новини

Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу стосовно співробітників Головної військової прокуратури України, які відкрили виробництва проти суддів Конституційного суду Росії за підозрою в пособництві в анексії Криму.

Про це повідомляє прес-служба Слідкому, передає Центр журналістських розслідувань.

«Порушено кримінальну справу стосовно заступника начальника відділу Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України Вадима Пріймачка та інших співробітників цього відомства. Вони підозрюються в скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 299 Кримінального кодексу Росії (притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності, поєднане з обвинуваченням особи у вчиненні особливо тяжкого злочину)», – йдеться в повідомленні.

У Следкоме уточнили, що правоохоронні органи України відкрили кримінальне провадження, в рамках якого анексія Криму була названа «умисними діями, спрямованими на зміни кордонів України».

У російському відомстві вважають такі дії української прокуратури «незаконними», так як, на їхню думку, анексія Криму «не містить ознак будь-якого злочину».

«В даний час Слідчим комітетом Росії проводяться слідчі дії, спрямовані на отримання та закріплення доказів у кримінальній справі», – зазначено в повідомленні.

У березні 2018 года Головна військова прокуратура України склала і направила повідомлення про підозру голові Конституційного суду Росії Валерію Зорькіну і 18-ти суддям цього суду в співучасті в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України під час російської анексії Криму.

Йдеться про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.27, ч.3 ст.110 Кримінального кодексу України (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, представниками влади, за попередньою змовою групою осіб, якщо вони спричинили тяжкі наслідки).

За даними слідства, судді КС РФ в змові з представниками влади та збройних сил Росії 19 березня 2014 року одноголосно визнали таким, що відповідає Конституції РФ протизаконний договір про прийняття Криму і Севастополя до складу РФ, який президент РФ Володимир Путін підписав 18 березня 2014 року. Своїми діями судді Конституційного Суду РФ сприяли представникам влади і Збройних Сил РФ шляхом усунення перешкод у вчиненні ними умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до тяжких наслідків у вигляді окупації частини території України та заподіяння матеріальних збитків на суму понад один трильйон гривень.

На початку квітня дії членів Конституційного суду Росії під час анексії Криму обговорили на робочій зустрічі глав Конституційних судів, членів Асоціації конституційного правосуддя країн Балтійського та Чорноморського регіонів, організованої з ініціативи суду Грузії.