Кабмін затвердив план заходів у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Новини
День памяти жертв депортации крымских татар

Кабінет міністрів України затвердив план заходів у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу 18 травня 2018 року.

Про це повідомляє урядовий портал, передає Центр журналістських розслідувань.

«Заплановано здійснити комплекс заходів, спрямованих на вшанування Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, ознайомлення громадськості з історичними фактами та обставинами реалізації злочинних акцій, здійснених радянською репресивною машиною.

Цьогоріч 18 травня в столиці на Софійській площі відбудеться мітинг пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, а також на Майдані Незалежності діятиме фотовиставка, присвячена трагічним подіям депортації кримських татар. Цього ж дня відбудеться «Вечір-реквієм» до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу за участю посадових осіб держави, громадських та політичних лідерів, глав дипломатичних місій іноземних держав в Україні, представництв міжнародних організацій, культурних, наукових діячів, керівників релігійних організацій. Впродовж травня – червня заплановано проведення тематичних теле- і радіопередач та покази документальних фільмів про депортацію кримськотатарського народу з Криму, розпочатого НКВС 18 травня 1944 року. Зокрема, покази художніх фільмів «Хайтарма» та «Чужа молитва».

Дипломатичні представництва України за кордоном проведуть низку інформаційно-роз’яснювальних заходів, присвячених трагічним подіям, пов’язаним із геноцидом кримськотатарського народу та осіб інших національностей, у тому числі відбудуться покази фільмів, пов’язаних із депортацією кримськотатарського народу, тощо», – йдеться в повідомленні.

18 травня в Україні вшановують День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу – пам’ять про злочинні акції, сплановані керівною верхівкою колишнього СРСР та здійснені радянськими каральними органами у 1944 році, які призвели до масових людських жертв та завдали непоправної шкоди кримськотатарському народу, розвитку його культури, трагічними чином вплинули на його історичний шлях.