Євросоюз ввів санкції проти організаторів «путінських виборів» в Криму

Новини
Фото: rnw.nl

Євросоюз ввів санкції проти п’яти осіб, відповідальних за організацію «виборів президента РФ», які Росія 18 березня незаконно провела в окупованому Росією Криму та Севастополі.

Про це повідомляється на сайті Ради Європейського союзу, передає Центр журналістських розслідувань.

«Рада додала п’ять чоловік в список осіб, які піддаються обмежувальним заходам за дії, які підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України. Вони перераховані за їх участь в організації президентських виборів в Росії 18 березня 2018 року в незаконно анексованому Криму і Севастополі, тим самим активно підтримуючи і здійснюючи політику, яка підриває територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України. П’ятеро людей займають відповідальні посади у виборчих комісіях Криму або Севастополя », – йдеться в повідомленні.

Обмежувальні заходи включають заборону на поїздки в країни ЄС і заморожування їх активів в європейських країнах.

Зокрема, в список санкцій ЄС потрапили: «заступник голови виборчої комісії Криму» Інна Гузєєва, «секретар виборчої комісії Криму» Наталія Безрученко, «голова виборчої комісії Севастополя» Олександр Петухов, «заступник голови виборчої комісії Севастополя» Мирослав Погорєлов і «секретар виборчої комісії Севастополя» Анастасія Капранова.

Їх додали до списку санкцій ЄС, в якому вже фігурують 150 осіб і 38 організацій, причетних до незаконної анексії Криму та дестабілізації ситуації в Донбасі.

Президент України Петро Порошенко привітав рішення Ради ЄС про введення санкцій проти організаторів «путінських виборів» в окупованому Криму.

«Покарання за будь-які незаконні дії проти суверенітету та територіальної цілісності України є неминучим. Мої зустрічі в Аахені з лідерами ЄС, Франції, Німеччини чітко підтвердили, що тема деокупації та відновлення суверенітету України над Кримом є одним з нагальних пріоритетів європейського порядку денного», – написав Порошенко на своїй сторінці в Facebook.

Як повідомлялось, 12 березня 2018 року Рада Євросоюзу продовжила індивідуальні санкції щодо 150 осіб та 38 компаній РФ за підрив і загрозу територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України.

19 березня 2018 року міністр закордонних справ України Павло Клімкін на зустрічі в Брюсселі передав главам МЗС країн-членів Європейського союзу список з понад 140 прізвищ осіб, задіяних в організації та проведенні незаконних «виборів» президента РФ в окупованому Криму, для застосування проти них санкцій.

19 березня 2018 року Європейська служба зовнішньої діяльності заявила, що Євросоюз не визнає проведення Росією «виборів» президента РФ на території Криму, як і його незаконну анексію.

11 травня Комітет постійних представників Євросоюзу (Coreper) ухвалив рішення про введеня персональних санкцій проти організаторів незаконних «виборів президента РФ» в окупованому Криму 18 березня 2018 року.