«Грошей немає, а рубль порожній»: журналісти розшукали пенсіонерку, яка прославилася незручним питанням Медведєву

Російські журналісти розшукали в окупованому Криму пенсіонерку, яка два роки тому поставила прем’єр-міністра РФ Дмитра Медведєва в незручне становище своїм питанням, коли Росія підвищить пенсії на півострові.

В інтерв’ю «Новой газете» кримчанка Ганна Буянова розповіла, що ледь виживає на свою пенсію, і зізналася, що при Україні жилося легше, передає Центр журналістських розслідувань.

«Я ж не тільки від себе [до Медведєва, – ред.] пішла. У нас на ринку люди, колектив. Мене попросили: ось приїде прем’єр, треба йому про пенсії сказати. Чи не в однієї ж мене проблема», – згадала Буянова той випадок.

За її словами, вона повинна отримувати трудову пенсію, але до сих пір отримує соціальну. Ситуація майже не змінилася навіть після гучного питання прем’єру Росії.

«Обіцяли. Сказали, що 11 тисяч буде. Але в підсумку в квітні минулого року зробили тільки надбавку до прожиткового мінімуму. І тепер замість 8058 рублів я отримую 8500. Але це не індексація», – розповіла мешканка Криму.

За її словами, вона виживає тільки завдяки своєму господарству. «53 курки, 4 індички, 2 качки. Корову в минулому році прибрали. Плюс город: картопля, помідори, огірки. Плюс фрукти свої ростуть. Якщо треба за світло чи за газ заплатити, а грошей у мене немає, то я щось продаю: коли курку, коли овочі», – зазначила кримська пенсіонерка.

Ганна Буянова, фото: Новая газета

«Продавати, до речі, теж не просто – цілу схему придумали. Спочатку до мене повинен прийти депутат з сільради, подивитися, що у мене дійсно свій город. Потім він складає акт огляду, з яким я йду до глави сільради. Голова сільради в присутності двох понятих, сусідів, звіряє акт: запитує у них, чи дійсно на моїй ділянці росте буряк, чи є кури. І коли поняті підтверджують, то він видає мені довідку, що я можу продавати», – поскаржилася жінка.

«На ринку в Феодосії у мене є своє місце – 55-е. Воно коштує 50 рублів в день. І ще 100 рублів у мене йде на дорогу від Новопокровки і назад. У липні і серпні, коли продаю огірки з помідорами, справи йдуть добре: можу 600, можу 800, можу навіть 1000 рублів в день заробити. А взимку буває так, що всього на 200 рублів картоплі продам. І виходить: 200 рублів мінус 100 на дорогу, мінус 50 за місце… 50 рублів в день, буває, заробляю».

«У мене на днях серце тьохнуло. По телевізору показали, як Путін йому [Медведєву, – ред.] руку тисне. І я зрозуміла: «Знову буде». Раз Путін потиснув йому руку, значить, вони будуть далі дружити. Мені здається, що це даремно зроблено. Чи не дасть нам Медведєв нічого. Але, з іншого боку, я чомусь думаю, що в цей раз Путін йому гайки прикрутить. Путін же теж читав про його мільярди (мається на увазі розслідування команди Навального про корупцію прем’єра). Так що, може, тепер Медведєв відповідальніше», – поскаржилася жінка.

«Треба сказати, при Україну легше жилося. Гривня була тверда, а рубль… якийсь порожній виявився», – сказала Буянова.

В травні новопризначений на «стару» посаду прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що в Росії необхідно приймати рішення щодо підвищення пенсійного віку, але акуратно і зважено.

Нагадаємо, 23 травня 2016 року, перебуваючи в окупованому Севастополі, Дмитро Медведєв на скарги пенсіонерів про маленьких пенсії заявив, що грошей у РФ немає. Його фраза стала найпопулярнішим інтернет-мемом за рік.

«Неможливо прожити, ціни шалені, неправильно індексацію нам нараховують, ображають нас, що ж таке 8 тисяч? Це мізер», – сказала Медведєву одна з пенсіонерок. «Ну, з пенсіями окрема тема. Пенсіями будемо займатися в країні, ми не можемо тільки в одному місці зробити пенсії. Просто грошей немає зараз. Знайдемо гроші, зробимо індексацію пенсій. Ви тримаєтеся тут, вам всього доброго, гарного настрою», – відповів російський прем’єр.