Вишинський проводив підривні інформаційні акції в Криму, а пізніше – з підтримки «ЛНР/ДНР» – СБУ

Новини
Керівник «РІА Новини-Україна» Кирило Вишинський Фото: РИА Новости Украина

Керівник «РІА Новини-Україна», громадянин України Кирило Вишинський отримав від РФ завдання про проведення підривних інформаційних акцій в Криму, а пізніше з підтримки так званих «ЛНР/ДНР» на Донбасі.

Про це повідомив заступник глави СБУ Віктор Кононенко у вівторок, 15 травня, на брифінгу в Києві, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію агентства Інтерфакс-Україна.

«Спільно з прокуратурою проводили обшуки. Підставою була інформація про залучення журналістів – громадян України – до підривної інформаційної діяльності. Навесні 2014 року Вишинський отримав завдання поїхати в Крим. Готувалися матеріали, які виправдовують анексію. Після повернення до Києва готувалися матеріали на підтримку «ДНР» і «ЛНР». Гроші надходили з РФ до Сербії, а потім у Києві розподілялися 53 тис. євро щомісяця», – сказав Кононенко.

За його словами, Вишинським був заснований ряд юридичних осіб, в тому числі ТОВ «Інтерселект», яке діє під брендом «РІА Новини-Україна» для приховування російських джерел фінансування ресурсу і його зв’язку з московським офісом МІА «Росія сьогодні». ТОВ «Інтерселект» уклало договір про співробітництво з компанією зі столиці Сербії Белграда, яка щомісяця перераховувала кошти, які надходили з РФ, на рахунки українських підприємств, контрольованих Вишинським.

Фото: ssu.gov.ua

Кононенко зазначив, що по Вишинському йшла розробка спецслужб як по українському громадянину, залученому російськими структурами, але потім в ході проведення обшуків у нього був знайдений паспорт громадянина РФ, а також російські державні нагороди, зокрема медаль РФ «За повернення Криму». Він уточнив, що є відповідний номер указу і дата отримання Вишинським громадянства РФ, тобто, на даний момент у нього подвійне громадянство.

Фото: ssu.gov.ua

Заступник глави СБУ зазначив, що в даний момент йдуть процесуальні дії, після яких буде кваліфікація злочину і статус Вишинського, а також буде розглядатися питання про позбавлення його українського громадянства. Разом з тим він зазначив, що Вишинського краще судити як громадянина України.

Кононенко також розповів, що в офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денисової вже звернулася російський омбудсмен Тетяна Москалькова з проханням захистити права громадянина РФ Вишинського.

За словами Кононенка, всього близько 20 осіб проходять як свідки у цій справі.

У свою чергу начальник управління нагляду за кримінальним провадженням прокуратури АРК Ігор Поночовний повідомив, що п’ять санкціонованих обшуків пройшли в офісах, редакціях, прес-центрах «РІА Новини-Україна», а також за місцем проживання осіб, які причетні до забезпечення діяльності цих «незаконних медіаресурсів».

«Зазначені дії проводять на підставі рішень слідчих суддів Херсонського міськсуду», – уточнив Поночовний.

За його словами, по завершенню обшуків «буде вирішено питання про затримання основного фігуранта цієї кримінальної виробництва – Кирила Вишинського».

Він зазначив, що в подальшому з Вишинським будуть проводитися необхідні слідчі процесуальні дії.

«Наразі попередня кваліфікації кримінального правопорушення – за ст.111 Кримінального кодексу України « державна зрада»», – сказав Поночовний.

Як повідомлялось, 15 травня 2018 року співробітники СБУ спільно з прокуратурою АРК розкрили діяльність в Україні мережі медіаструктур, підконтрольних Росії. Правоохоронці провели обшуки в офісі українського підрозділу російського інформагентства «РІА Новини Україна». Був затриманий його керівник Кирило Вишинський.