Право кримських татар на самовизначення буде закріплено у Конституції України – Порошенко

Новини
Президент України Петро Порошенко Фото: RFE/RL

Невід’ємне право кримськотатарського народу як корінного народу України на самовизначення в складі незалежної української держави буде визнано джерелом особливого статусу Кримської автономії, оголосив президент України Петро Порошенко.

В ході виступу на Вечорі-реквіємі, присвяченому Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, президент також запевнив, що рівні права усіх етносів Криму будуть забезпечені, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«За рік робоча група, створена конституційною комісією, напрацювала важливі пропозиції щодо змін до розділу Х Конституції України. Ці зміни мають закріпити невід’ємне право кримськотатарського народу як корінного народу України на самовизначення в складі незалежної української держави. Саме таке право група пропонує визнати джерелом особливого статусу Кримської автономії як неподільної складової частини єдиної України», – сказав Петро Порошенко.

Водночас президент відмітив, що пропозиції залучених до робочої групи експертів, науковців, представників громадськості спрямовані на забезпечення рівних прав і свобод всіх громадян України незалежно від етнічного походження.

«Всі разом вони обиратимуть представницький орган Кримської автономії, який робоча група пропонує назвати Кримською Радою. Особливість обрання депутатів – представників кримськотатарського народу група пропонує визначити окремим законом України. Впевнений, що у звільненому Криму пануватимуть мир і злагода між різними етносами – українцями, кримськими татарами, росіянами та іншими», – відмітив президент.

Вечір-реквієм на честь пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, Київ Фото: RFE/RL

Він додав, що у разі виникнення в Криму загрози державному суверенітету чи територіальній цілісності України президент України матиме право запроваджувати в Криму особливий режим врядування шляхом призначення спеціального державного урядника з одночасним припиненням відповідних повноважень влади Кримської автономії.

«Помилок минулого ми повторювати не будемо», – наголосив Порошенко.

Президент вважає, що дискусія з питання статусу Криму буде непроста – зокрема, коли питання буде розглядатися у парламенті.

«Ми маємо вже сьогодні чітко сформувати свою позицію, свою візію на майбутнє, у якому Крим неодмінно повернеться до України. Зміни до Конституції стосовно кримськотатарського народу потрібні Україні», – зауважив президент.

За його словами, новий статус Криму посилить позиції України у дипломатичних зусиллях з повернення півострова під суверенітет України:

«З внесенням зазначених змін до Конституції, ми суттєво посилимося в наших зусиллях по відновленню державного суверенітету України над Кримським півостровом, спираючись на потужний пласт міжнародного права щодо прав корінних народів», – сказав Порошенко.

У Києві в п’ятницю, 18 травня, на Софійській площі пройшов Вечір-реквієм, присвячений Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Раніше директор Кримського центру стратегічних досліджень Арсен Жумаділов повідомив, що пропозиції до проекту змін у розділ Х Конституції України передбачають перехід Кримської автономії з територіального до національно-територіального устрою.