У Раді закликали ОБСЄ і ООН активніше захищати українських політв’язнів у Криму і РФ

Новини

ОБСЄ і ООН повинні зайняти більш активну позицію в питанні захисту прав українських політв’язнів в РФ і на окупованих територіях Криму і Донбасу.

Про це на засіданні погоджувальної ради Верховної Ради заявила перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на LIGA.net.

Вона зазначила, що сьогодні день народження Миколи Карпюка, який четвертий раз поспіль зустрічає цей день в російській в’язниці. Також восьмий день голодує Олег Сенцов, який вимагає від Кремля звільнення всіх заручників, більше 60 днів голодує Володимир Балух, засуджений за український прапор в Криму, нагадала Геращенко.

Депутат підкреслила, що при цьому немає заяв Міжнародного комітету Червоного хреста, у якого немає доступу до заручників і політв’язнів у Криму, Донбасі і РФ. Також немає заяв ООН, ОБСЄ та інших організацій, які повинні були б зайняти більш активну позицію в питанні захисту прав людини і політв’язнів, заявила Геращенко.

«Українські заручники і політв’язні вже чотири роки утримуються Путіним без допуску медиків і українських консулів», – сказала вона.

20 травня 2018 року МЗС зажадав від Кремля звільнити 60 українців, які є політв’язнями в Росії і тимчасово включеному нею Криму.