СБУ викрила групу росіян на спробі збору інформації про підземні об’єкти України

Новини

Служба безпеки викрила громадян Росії на спробі збору інформації про системи підземних комунікацій об’єктів критичної інфраструктури України.

Як повідомляє прес-центр СБУ, в січні двох російських громадян – учасників руху так званих «дигерів» завербували представники ФСБ Росії, передає Центр журналістських розслідувань.

Вказується, що за завданням «куратора» агенти повинні були збирати інформацію про підземні об’єкти, які знаходяться у великих промислових містах і столицях країн Євросоюзу, а також в Україні. Оперативники СБУ викрили іноземців при спробі несанкціонованого проникнення на територію однієї зі станцій Київського метрополітену.

При огляді речей затриманих були виявлені альпіністське спорядження, технічні засоби фото- і відеофіксації, а також пристрої механічного злому для подолання систем охорони. Громадян РФ примусово повернули на батьківщину і заборонили в’їзд на територію України на п’ять років.

Раніше Служба безпеки попередила про російську кібератаці напередодні фіналу Ліги чемпіонів в Києві. Шкідливе програмне забезпечення, яке може бути використано хакерами, отримала умовну назву VPNFilter. Це багаторівнева модульна шкідлива програма з можливостями, які забезпечують проведення як кіберрозвідку, так і деструктивних кібероперацій.