Джерело в РФ підтвердило, що в Криму є шість ядерних боєголовок – Джемілєв

Новини

На об’єкті під посиленою охороною окупаційних військ в Криму зберігається кілька ядерних боєголовок. Є підстави так стверджувати, проте ні українська розвідка, ні НАТО чітко не підтверджують його наявності в Криму.

Про це розповів в інтерв’ю «Укрінформу» лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв, передає Центр журналістських розслідувань.

За інформацією політика, є джерело з Москви, яке підтвердило наявність шести ядерних боєголовок у Криму. Він уточнив, що об’єкт розташований недалеко від Феодосії в лісі Кизилташ, де раніше було ядерне сховище.

«Вони кажуть (українська розвідка, – ред.), що таке може бути, але доказів поки немає», – сказав Джемілєв.

За словами Джемілєва, з перших днів після окупації Криму влада РФ в терміновому порядку «почали реставрувати ядерну базу», яка залишалася після підписання Будапештського меморандуму.

«Спочатку туди могли заїжджати вантажники, які возили матеріали, в тому числі, кримські татари. Але на якомусь етапі всіх цих робочих усунули і залучали людей, привезених з Росії. Люди ходять там з лічильниками Гейгера (детекторами радіоактивного випромінювання – ред.) і перевіряють радіоактивний фон. Це, так би мовити, непрямі підтвердження, що там є ядерна зброя», – розповів лідер кримських татар.

Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв Фото: Reuters

Крім того, додав Джемілєв, «джерело з Москви підтвердив, що там вже є шість ядерних боєголовок».

Він уточнив, що об’єкт розташований недалеко від Феодосії в лісі Кизилташ, де раніше була ядерна сховище.

За словами лідера кримськотатарського народу, в Росії Крим розглядають виключно як військову базу.

Джемілєв звернув увагу на інформацію з відкритих джерел з приводу наявності там військового контингенту РФ чисельністю від 60-ти до 80-ти тисяч.

«Але навіть якщо мова йде про 60 тисячах військових, то для такого маленького півострова площею 27 тисяч квадратних кілометрів це дуже велика кількість», – підкреслив він.

Раніше генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг в інтерв’ю газеті Süddeutsche Zeitung заявив, що у російської влади зростає готовність використовувати ядерну зброю. Москва модернізує ядерний арсенал, і бар’єр для його застосування знижується.