Чийгоз: Розмови про невизнання анексії Криму – «вчорашній день», потрібно говорити про деокупацію

Новини
Ахтем Чийгоз, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Фото: investigator.org.ua

Заступник глави Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз вважає, що розмови в Євросоюзі лише про невизнання незаконної анексії Криму Росією – «вчорашній день», оскільки в даному випадку мова йде про безпеку всієї Європи. На його думку, потрібен міжнародний майданчик для обговорення процесу деокупації Криму.

Про це Ахтем Чийгоз говорив в Берліні, де відбулася офіційна зустріч у відомстві канцлера ФРН Ангели Меркель, сказав він агентству Укрінформ, передає Центр журналістських розслідувань.

Заступник голови Меджлісу вважає, що розмови тільки про невизнання анексії Росією Криму – «це вчорашній день, а сьогодні питання стоїть про безпеку Європи».

«Відбулася ділова продуктивна зустріч, більше години спілкувалися з точки зору необхідних заходів. Нам потрібно активізуватися. Очевидним є, що бізнес-інтереси тут мають досить серйозне лобі», – розповів Чийгоз.

Він також повідомив, що передав запрошення німецькому канцлеру відвідати Бахчисарай разом з ним.

Чийгоз зазначив, що питання створення майданчика для міжнародного обговорення кроків з деокупаціюїпівострова обговорювалося на різних рівнях з друзями України серед європейських країн, а також з турецьким лідером і в Вашингтоні.

Він також додав, що формат майданчика ще потрібно визначати, уточнивши, що цей формат повинен передбачати поряд з Україною участь на правах суб’єкта і представників кримськотатарського народу.

Крім того, Чийгоз пропонує «відновити відповідальність учасників Будапештського формату».

Він також наголосив на важливості допуску на окупований півострів міжнародних спостерігачів. «Присутність таких моніторингових груп в Криму вже назріла», – сказав він.

За його словами, робота спостерігачів є першочерговою з точки зору забезпечення елементарної безпеки проживання на території півострова, припинення насильства над особою і для цього потрібно підключати всі міжнародні інститути.

Крім того, зазначив заступник глави Меджлісу, паралельно слід вести роботу по звільненню політв’язнів, оскільки спроби витягти їх по одному є малопродуктивними. «Це нічого не дасть: ми звільняємо по одному, а натомість інших беруть», – сказав Чийгоз, нагадавши, що після звільнення його і Ільмі Умерова в Криму були схоплені інші люди.