У Києві застрелений опозиційний російський журналіст Аркадій Бабченко

Новини
Аркадий Бабченко Фото: Facebook

У Києві ввечері у вівторок, 29 травня, стріляли в опозиційного російського журналіста Аркадія Бабченко, який через переслідування виїхав з РФ і жив в Україні. Від отриманих поранень він помер в автомобілі «швидкої допомоги». Одна з версій вбивства – спецоперація спецслужб РФ. Відкрито кримінальне провадження за статтею КК «умисне вбивство».

Про замах на Бабченко одним з перших повідомив на своїй сторінці в Facebook його друг, заступник гендиректора кримськотатарського телеканалу ATR Айдер Муждабаєв, передає Центр журналістських розслідувань.

«У Аркадій Бабченко стріляли, в будинку, в спину. Відвезли в лікарню. Шукаю в яку, їду туди», – написав Муждабаєв.

Трохи пізніше прес-секретар головного управління Нацполіціі в Києві Оксана Блищик повідомила, що в результаті отриманих поранень російський журналіст помер в автомобілі «швидкої допомоги».

«Від отриманого поранення потерпілий помер у кареті «швидкої». Подія сталася на вулиці Микільсько-Слобідська у Дніпровському районі столиці. На лінію 102 надійшло повідомлення від лікарів: їм подзвонила жінка і сказала, що виявила в помешканні свого чоловіка в крові. Від отриманого поранення, попередньо – у спину, потерпілий помер. Загиблий – громадянин РФ, 1977 р.н., ведучий одного із телеканалів», – написала Блищик в Facebook.

Вона додала, що на місце події виїхала слідчо-оперативна група Дніпровського управління поліції. Встановлюються обставини події.

Начальник ГУ Нацполіції в Києві Андрій Крищенко повідомив, що за фактом вбивства Аркадія Бабченко відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.115 КК України (умисне вбивство).

 «Попередньо відомо, що пролунало кілька пострілів. Слідчо-оперативні групи працюють на місці злочину і в лікарні. Опрацьовуємо місце злочину, прилеглу територію. Дружина вбитого перебуває у шоковому стані, поки ми не можемо поспілкуватися, з нею перебувають лікарі. Слідчі розпочали кримінальне провадження за ч.1 ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України», – сказав Крищенко.

Аркадий Бабченко Фото: Facebook

Український журналіст, ведучий телеканалу ATR Осман Пашаєв повідомив на своїй сторінці в Facebook подробиці вбивства Бабченко.

«Аркадія Бабченко вбили трьома пострілами в спину в під’їзді будинку, коли він повертався з магазину. Аркадій останній рік був ведучим на ATR. Канал починає екстрений ефір. RIP Аркадій», – написав Пашаєв.

Радник глави МВС України, народний депутат Антон Геращенко, вважає, що Аркадій Бабаченко міг бути убитий в результаті спецоперації російських спецслужб.

«Путінський режим мітить в тих, кого не можна зламати або залякати. Сьогодні в Києві на порозі квартири, де він жив, був застрелений відомий російський журналіст Аркадій Бабченко, послідовний противник путінського режиму і Друг України … Очевидно, що однією з версій буде – дії російських спецслужб щодо усунення осіб, що заважають і далі отруювати свідомість росіян правдою про те, що насправді відбувається в Росії і в Україні», – написав Геращенко на своїй сторінці в Facebook.

Він також повідомив стали відомі йому подробиці вбивства журналіста.

«У будинку закінчився хліб. Аркадій пішов в магазин. Вбивця на нього чекав на сходовій клітці в під’їзді. Коли Аркадій відкрив двері квартири, вбивця підло, в спину, зробив кілька пострілів в спину Аркадію Бабченко. Серце Аркадія зупинилося в кареті швидкої допомоги по дорозі в лікарню», – зазначив радник глави МВС.

Він додав, що розслідуванням жорстокого вбивства журналіста будуть займатися найкращі слідчі.

Аркадій Бабченко – російський журналіст, військовий кореспондент і письменник. Журналістикою зайнявся в 2000 році, після звільнення в запас зі Збройних сил РФ. Під час військової служби брав участь у першій і другій чеченській війнах. Був кореспондентом видань «Московскогоий комсомолец»«Новая газета», пізніше – військовим кореспондентом під час війни між РФ і Грузією в 2008 році. У 2012 році піддався кримінальному переслідуванню через публікацію поста про можливу тактику мітингувальників «за чесні вибори». Був опозиціонером до правлячого режиму в РФ.

У 2017 році Бабченко повідомив, що регулярно отримує погрози на свою адресу, і в зв’язку з цим разом з родиною залишив Росію. Спочатку жив у столиці Чехії Празі, пізніше – в Ізраїлі. З серпня 2017 року постійно проживав в Києві, де працював ведучим програми «Prime: Бабченко» кримськотатарською телеканалі ATR.