Президент ФРН: Корупція і ізоляціоністський націоналізм – головні проблеми України

Новини
Президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр, Київ, 29 травня 2018 р Фото: president.gov.ua

Федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявляє про готовність Євросоюзу продовжувати надання допомоги Україні. У той же час він вказує Києву на необхідність боротьби з корупцією і «агресивним ізоляціоністським націоналізмом», які є одними з головних проблем в країні.

Під час виступу перед студентами Національного університету «Києво-Могилянська академія» 29 травня в Києві він зазначив, що Німеччина і її партнери в ЄС готові продовжувати допомагати Україні зміцнювати власну політичну дієздатність і розширювати економічні можливості, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання ZN. UA.

«Робимо це з переконання допомогти не тільки Україні, але і ЄС, який потребує надійних і міцних партнерів. Ми робимо це і у власних інтересах. Ми робимо це також в інтересах України, і сподіваємося, що ніхто в Україні, жодна з партій не матиме якусь вигоду з того, якщо буде заважати реалізації необхідних реформ», – підкреслив президент ФРН.

Він нагадав, що Євросоюз і Міжнародний валютний фонд вважають боротьбу проти корупції одним з ключових умов продовження співпраці з Україною і надання їй фінансової допомоги. Штайнмаєр також заявив про загрозу «агресивного ізоляціоністського націоналізму», з якою, за його словами, стикаються як Україна, так і інші європейські держави.

«Ми рішуче підтримуємо суверенітет і територіальну цілісність України і виступаємо проти агресивного ізоляціоністського націоналізму … З обома явищами нам часто доводиться стикатися в Європі. Занадто часто … з обома феноменами доводиться боротися і Україні. Обидва – корупція і націоналізм – по-різному можуть загрожувати тому, що великими жертвами було досягнуто на Майдані», – сказав президент Німеччини.

29 травня президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр прибув до Києва та зустрівся з президентом України Петром Порошенком. У ході зустрічі вони обговорили будівництво російського газопроводу «Північний потік-2» в Європі, боротьбу з корупцією в Україні, різні аспекти співпраці між країнами, а також спільні зусилля, спрямовані на звільнення українських заручників на окупованих територіях і в Росії.

Цього ж дня Рада Європейського Союзу схвалила надання Україні 1 мільярда євро в рамках четвертого пакету макрофінансової допомоги. Кредити надаватимуть на підтримку програми економічної стабілізації та структурних реформ, які доповнюють ресурси, надані МВФ та іншими донорами.

В ЄС наголосили, що подальше співробітництво залежатиме від дотримання Україною прав людини, забезпечення демократичних механізмів та верховенства права.