До суду направлено обвинувальний акт стосовно трьох екс-керівників міліції Одещини у «справі 2 травня»

Новини
Фото: obozrevatel.com

Генпрокуратура України направила до Приморського райсуду Одеси суду обвинувальний акт стосовно трьох колишніх керівників структурних підрозділів ГУ МВС України в Одеській області у «справі 2 травня» через неналежне виконання службових обов’язків правоохоронцями щодо забезпечення охорони громадського порядку під час масових заворушень в Одесі 2 травня 2014 року, коли під час ходи, а потім пожежі у Будинку профспілок загинуло 48 людей.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-служби ГПУ.

«Колишні керівники міського управління, полку патрульної служби та відділу громадської безпеки ОМУ ГУМВС України в Одеській області обвинувачуються у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, а саме: зловживанні службовим становищем, тобто умисному, з метою одержання для себе неправомірної вигоди немайнового характеру використанні службовою особою службового становища шляхом умисної бездіяльності всупереч інтересам служби, що призвело до тяжких наслідків, а саме: загибелі 48 осіб, отриманні 197 особами тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості, спричиненні матеріальних збитків в сумі майже 214 тис грн», – йдеться у повідомленні.

Крім того, колишнім керівникам міськуправління та полку патрульної служби інкримінується вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 135 КК України, тобто завідоме залишення без допомоги осіб, які перебували в небезпечному для життя стані і позбавлені можливості вжити заходів до самозбереження внаслідок безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов’язаний був піклуватися про цих осіб і мав змогу надати їм допомогу, що призвело до смерті 42 осіб.

Обвинуваченим судом обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

У ГПУ нагадали, що раніше за результатами розслідування вищевказаного кримінального провадження щодо подій 2 травня 2014 р в Одесі, до Приморського райсуду Одеси був направлений обвинувальний акт за обвинуваенням колишнього начальника ГУМВС України в Одеській області у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 135, ч. 2 ст. 364, ч.1 ст. 366 КК України, за яким триває судовий розгляд. Екс-міліціонер оголошений у розшук

Також було направлено до суду обвинувальний акт стосовно трьох колишніх працівників Одеського міськуправління МВС і за ч. 1 ст. 365, ч.1 ст. 367 КК України за фактом незаконного звільнення 4.05.2014 з ІТТ Одеси 64 осіб, затриманих 2.05.2014 під час масових заворушень.

Кримінальні провадження за фактами масових заворушень 02.05.2014 у Одесі, вчинених при цьому вбивств та інших злочинів, а також за фактами неналежного виконання своїх обов’язків службовими особами обласного управління з питань надзвичайних ситуацій розслідувалися та розслідуються слідчими підрозділами Нацполіції.

Нагадаємо, під час масових заворушень в Одесі 2 травня 2014 року загинули 48 осіб і понад двісті отримали поранення. Першими жертвами сепаратистські налаштованих бойовиків Антимайдану стали вболівальники футбольного клубу «Чорноморець», на яких було скоєно напад в районі Соборної площі. Перший загиблий з числа проукраїнських мітингувальників помер від кульових поранень, завданих з автоматичної зброї. Обидві сторони зводили барикади, закидали опонентів бруківкою, коктейлями Молотова. При цьому антимайдановцы стріляли з автоматичної зброї під прикриттям міліції.

Після цього епіцентр подій перемістився на Куликове поле, де було встановлено наметове містечко Антимайдану. Прихильники сепаратистів сховалися в Будинку профспілок, з даху будівлі кидали коктейлі Молотова і стріляли з вогнепальної зброї. Після цього в будівлі почалася пожежа, під час якого загинула більшість жертв.

Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були заздалегідь сплановані й організовані.