Російський журналіст оголосив голодування на підтримку Олега Сенцова

Новини
Шура Буртин Фото Facebook

Російський репортер Олександр (Шура) Буртін оголосив голодування солідарності з українським режисером Олегом Сенцовим, який голодує в російській колонії, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів, утримуваних в Росії.

Про це Буртін написав на своїй сторінці в Facebook, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Почати голодування Буртіна змусило почуття морального дискомфорту, яке він відчуває, відраховуючи дні голодування Сенцова.

«Друзі,мені набридло репостити фразу «Олег Сенцов, черговий день голодування». Репостнешь, намажеш бутер і відчуваєш себе комахою. Здається, що ми просто хором ведемо зворотний відлік – дев’ять-вісім-сім – до смерті людини», – написав репортер.

Буртін зазначив, що голодування – це форма протесту, яку легко підтримати. За його словами, на нього вплинув приклад українського політв’язня Олександра Кольченко:

«Вчора до голодування Сенцова приєднався антифашист Олександр Кольченко, засуджений разом з ним за тією самою сфабрикованою справою. Приєднався з вимогою звільнити Сенцова (а не себе). Кольченко нещодавно сидів в карцері, до того лежав у тюремній лікарні з дистрофією – і приєднався. А мені що заважає? Для цього необов’язково сидіти в тюрмі, це дія вільної людини».

Буртін також зазначив, що його не цікавить приналежність анексованого півострова Крим:

«На всякий випадок зазначу: мені абсолютно все одно, чий Крим. Мова просто про людину, яку посадили на двадцять років за вигаданий злочин. А людина виявилася крута і благородна, голодує за чужу свободу. Я розумію, що там люди реально ризикують життям, а я нічим не ризикую. Але це хоч якась агресивна дія, а не вимушене спостереження за чужим умиранням».

Репортер закликав усіх, хто зможе, приєднатися до голодування, і висловив надію, що якщо досить багато людей долучиться до протесту, це допоможе прорвати ізоляцію.

Всіх, хто приєднається до голодування, Буртін закликає голосно про це повідомити – «інакше сенсу немає», пояснює він.

Олександр Буртін працює у виданні «Русский репортер».

1 червня по всьому світу стартувала глобальна акція #SaveOlegSentsov з вимогою звільнити незаконно засудженого в Росії українського політв’язня, режисера Олега Сенцова, який з 14 травня проводить голодовку в російській колонії, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів, утримуваних в РФ.