У Києві пройшла акція на підтримку Сенцова та інших політв’язнів в РФ і Криму

Новини
Фото: gordonua.com

У Києві на Майдані Незалежності в суботу, 2 червня, пройшла акція з вимогою звільнити режисера Олега Сенцова та інших українських політв’язнів, які утримуються у в’язницях РФ і окупованого Криму.

Таким чином активісти приєдналися до глобальної акції #SaveOlegSentov, яка 1-2 червня проходить в цьому світі, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на видання Цензор.НЕТ.

Розпочалася акція з флешмобу – активісти в імпровізованих смугастих «тюремних робах» з ланцюгами мовчки пройшлися по Майдану, показуючи страждання українських політв’язнів.

Фото: ukrinform

Організатори акції зачитали список всіх українських політв’язнів, які незаконно утримуються в Росії і окупованому Криму.

На акції також зачитали спільне звернення від усіх учасників таких же акцій, які проходять по всьому світу – звернення до світових лідерів із закликом посилити тиск на президента РФ Володимира Путіна.

Також учасники акції вимагали, щоб в Україні був створений спеціальний орган, який би займався справами українських політв’язнів.

Фото: gordonua.com

Як повідомляє видання Крим.Реаліі, в ході акції на Майдані розмістили великий футбольний м’яч, який, за словами організаторів, символізує Чемпіонат світу з футболу, який 14 червня розпочинається в Росії.

«Зазвичай на м’ячах ставлять автографи футболісти, а ми напишемо імена політв’язнів. Ми хочемо показати світу, що це важливо. Ми боремося за звільнення політв’язнів», – сказав один з організаторів акції.

Активісти також закликали уболівальників на ЧС-2018 скандувати на матчах: «Я вболіваю за політв’язнів».

За інформацією агентства УНІАН, всього в акції взяли участь близько 1 тисячі людей.

Вони тримали плакати з написами: «Свободу Олегу Сенцову», «Свободу громадянину України Олегу Сенцову», «Свободу в’язням Кремля».

Як повідомлялось, 1 червня по всьому світу стартувала глобальна акція #SaveOlegSentsov з вимогою звільнити незаконно засудженого в Росії українського політв’язня, режисера Олега Сенцова, який з 14 травня проводить голодовку в російській колонії, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів, утримуваних в РФ.