РФ під виглядом «гумконвоїв» поставляє на Донбас військові матеріали – представник США при ОБСЄ

Новини
Тимчасовий повірений у справах США при ОБСЄ Гаррі Каміан Фото: osce

Росія під виглядом так званих «гуманітарних конвоїв» поставляє на окупований Донбас матеріали для військових цілей, які таким чином ховає від контролю спостерігачів Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ і українських прикордонників в пунктах пропуску на російсько-українському кордоні.

Про це повідомив тимчасовий повірений у справах США при ОБСЄ Гаррі Каміан в зверненні до керівництва ОБСЄ, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Голосу Америки.

«24 травня місія спостерігачів помітила як 75-ий конвой, що складався з білих вантажівок прибув на територію України з Російської Федерації. Спостерігачі на Донецькому пункті перетину нарахували 10 вантажівок, вісім з яких мали напис: «Гуманітарна допомога Російської Федерації… Спостерігачі побачили, як конвой заїжджає з території Російської Федерації через кордон. Хоча вантажівки проїхали лише 500 метрів, до конвою приєдналась ще одна додаткова біла вантажівка без позначок. Ця вантажівка, звичайно, не була навіть поверхнево оглянута українськими прикордонниками, які перебувають на Донецькому пункті перетину в Росії», – сказав Каміан.

«Можливо, саме для цього сили, керовані Росією, наказали спостережній місії посунутись на 500 метрів під час просування конвою до України. З позначками, чи без – ми не знаємо, що всередині цих конвоїв, які заявлені як гуманітарні, тому що Російська Федерація не дозволяє спостережній місії інспектувати їх, або слідкувати за їх розвантаженням», – сказав дипломат.

Представник США також зауважив, що ці конвої розвантажують у незвичний для розвантаження гуманітарних вантажів спосіб.

«Нам, однак, відомо, що ці так звані вантажівки з допомогою не розвантажують в лікарні, чи школі, неурядовій організації, або сховищі ООН. Натомість, їх розвантажують у місці, яке, за повідомленнями спостережної місії, використовують сили під керівництвом Росії. Озброєні люди у військових формах охороняють там периметр і не дозволяють спостерігачам місії побачити вантаж, або поговорити з будь-ким на місці. Якщо б Росія справді поставляла гуманітарну допомогу, чому її сили так ретельно дбають, щоб міжнародні спостерігачі не побачили вміст вантажу на кордоні та на контрольованих Росією територіях України? Чому Росія відмовляється надавати допомогу через міжнародні механізми, як вона зобов’язалась згідно до пункту 7 Мінського пакету заходів?», – зазначив Каміан.

«Ці конвої вказують, що Росія зацікавлена в тому, щоб створити враження допомоги місцевим громадам, однак її дії не залишають сумнівів, що конвої білих вантажівок просто маскують перевезення предметів постачання та матеріалів для військових цілей», – наголосив він.

За словами представника США в ОБСЄ, коли Росія вирішить припинити конфлікт, «який вона збурює і підтримує», то мандат спостережної місії – повідомляти про пересування через кордон – зрештою, буде виконано. Тоді російсько-український кордон стане повністю прозорим і це стане сигналом для міжнародної спільноти, що РФ готова виконувати зобов’язання, взяті на себе в рамках Мінських домовленостей.

Нагадаємо, представники української влади і спецслужб неодноразово заявляли, що під виглядом «гумконвоїв» командування РФ доставляє російським солдатам і найманцям паливно-мастильні матеріали, нову техніку, а також озброєння і боєприпаси, а вивозить тіла загиблих у зіткненнях, а також унікальне виробниче обладнання з захоплених районів.