Україна передала в міжнародний суд ООН докази фінансування РФ терористів

Новини

Україна подала до Міжнародного суду ООН меморандум у справі проти Росії щодо порушення Міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Як повідомив президент Петро Порошенко, документи були передані 12 червня, пише Центр журналістських розслідувань.

«Дуже символічно, що Міжнародний Суд ООН визначив саме 12 червня – день Росії – для подачі Меморандуму в справі України проти Росії. … Уявлення Меморандуму в справі проти Росії – важливий етап в доказі того, що за всі свої протиправні дії РФ буде нести відповідальність», – зазначив Порошенко.

Він додав, що весь світ переконаний в неправомірності дій Росії, проте вона вперто не визнає своєї провини і порушень міжнародного законодавства.

Зокрема, меморандум містить надзвичайний, як для практики Суду кількість доказів.

«Це зроблено для того, щоб ні у кого не залишилося сумнівів, що Росія зробила протиправні дії і повинен понести за це відповідальність. Попереду ще багато роботи по доведенню правди, але правда на нашому боці і тому ми будемо її відстоювати і захищати всіма належними засобами… Подолати цю брехню можна тільки правдою і доказами. Для цього нам потрібна позиція Міжнародного Суду ООН, який дасть належну оцінку діям РФ і не залишить їм можливості ховатися від відповідальності за черговими маніпуляціями і кр ками «це не ми» і «нас там немає», – резюмував глава держави.

Як повідомлялося, 16 січня 2017 року МЗС за дорученням українського президента подав позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для залучення Росії до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації протягом її незаконною агресії проти України. Позов поданий в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

В рамках позову Україна вимагає від Росії припинити в окупованому Криму переслідування кримських татар і відновити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу.